Gastronómia je atraktívnou a dnes už neoddeliteľnou súčasťou cestovného ruchu, ktorá dokáže zážitok z návštevy miesta ešte umocniť. Nejeden turista sa cielene vyberá práve za kvalitným jedlom, regionálnymi špecialitami a tradičnou kuchyňou v modernom odľahčenom štýle. Aj preto venuje Česká centrála cestovného ruchu gastronómii čoraz väčšiu pozornosť.
Zahraničné zastúpenie CzechTourism Slovensko v spolupráci s Vedeckou knižnicou v Olomouci k tejto téme prinášajú do Bratislavy a Piešťan výstavu O umění kuchařském, venovanú unikátnym tlačiam z fondu druhej najstaršej knižnice v Česku.
Kuchárky a kulinárske knihy sú dôležitým prameňom pre poznanie kultúrnych a sociálnych dejín. Nielenže zaznamenávali recepty, ale často slúžili ako sprievodcovia spoločenského správania a kultúrnych zvykov. V priebehu storočí sa olomouckej Vedeckej knižnici podarilo vybudovať univerzálny fond, ktorý slúži na vzdelávanie vo všetkých vedných disciplínach. Jedným z odborov, ktorý je zastúpený stovkami zväzkov, je aj gastronómia.
Výstava O umění kuchařském na 22 paneloch, kombinujúcich text aj obraz, predstavuje množstvo výnimočných kuchárskych titulov z historického fondu Vedeckej knižnice v Olomouci.
České kuchárky vo výstavnej kolekcii reprezentuje napríklad najstaršia česká tlačená publikácia nazvaná Kuchařství od alchymistu Bavora Rodovského z Hustiřan z roku 1591. Dôležitá je aj Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské Magdaleny Dobromily Rettigovej, priekopníčky kuchárskej literatúry u nás. Milovníci dobrého jedla si navyše tento rok pripomínajú jej 240. výročie narodenia a 180. výročie úmrtia. Stále populárna Domácí kuchařka na budúci rok oslávi neuveriteľných 200 rokov od prvého vydania.
Magdalena Dobromila Rettigová, národná buditeľka, poetka, spisovateľka a autorka slávnej kuchárky prežila poslednú dekádu svojho života v Litomyšli. Mestské gastroslávnosti organizované na jej počesť sú inšpirované Rettigovej moderným prístupom, kedy gazdinky učila, aby vo varení nepodliehali stereotypom, experimentovali, radovali sa zo starostlivého servírovania a varenie sa stalo ich záľubou. Na festival príde celý rad vynikajúcich kuchárov, aby ako každý rok vzdali hold kuchárke a národnej buditeľke. Svoje umenie predstavia najmä na obľúbených festivalových gastronomických súťažiach. Témou je smotana v kuchyni!
Kuchárske tlače zahraničnej proveniencie na výstave O umění kuchařském reprezentuje najstaršia tlačená kuchárka v knižničnom fonde nazvaná De honesta voluptate z roku 1503 od talianskeho humanistu Bartholomea Sacchiho. Jeho humanistický traktát o správnom stravovaní je všeobecne považovaný za najstaršiu tlačenú kuchárku vôbec. Do kuchyne starovekého Ríma nás necháva nazrieť kompilácia De re culinaria (Basilej, 1541) pripisovaná známemu gurmánovi Apiciovi.
V Bratislave bude výstava O umění kuchařském otvorená v Českom dome na Prepoštskej ulici 6 od 16. 5. do 1. 6. 2025, od utorka do piatka v čase 10.00 - 17.00 a cez víkend 31. 5. a 1. 6. 2025 počas literárneho festivalu BRaK .
Vstup na výstavu je bezplatný.