výstava
Nemeckojazyčné tlače na Slovensku
Slovenské národné muzeum – Múzeum kultúry karpatských Nemcov otvára dňa 31. mája 2024 výstavu Nemeckojazyčné tlače na Slovensku. V priestoroch múzea na Žižkovej ulici 14 v Bratislave bude výstava pre návštevníkov prístupná do 15. septembra 2024.
Táto akcia sa konala v minulosti

Vedeli ste, že na území dnešného Slovenska pred viac ako 250 rokmi vyšli prvé nemeckojazyčné noviny? Začiatky nemeckej periodickej tlače vychádzajúcej na území dnešného Slovenska majú korene v 18. storočí, keď v Bratislave vyšlo prvé číslo Pressburger Zeitung. Aj v iných regiónoch Slovenska, napríklad v Levoči, v Košiciach, v Trnave či v Kežmarku, bolo do roku 1945 doložené vydávanie početných nemeckých novín.

V tomto roku si pripomíname 32. výročie, odkedy v júli 1992 začal na Slovensku vychádzať mesačník „Karpatenblatt“, s cieľom upevniť nemecké povedomie karpatských Nemcov a podporiť ich aktivity v oblasti kultúry, vzdelávania a spoločenkého života. Splnil sa tak sen mnohých karpatských Nemcov, ktorí si boli vedomí trvalej hodnoty písaného slova. Karpatenblatt – pri svojom založení jediné periodikum v nemeckom jazyku na Slovensku, v súčasnosti reprezentuje život nemeckej národnostnej menšiny na Slovensku za posledných viac ako 30 rokov a zabezpečuje zodpovedajúce miesto v kultúre a histórii tejto doby.

Navštívte najnovšiu výstavu v SNM – Múzeu kultúry karpatských Nemcov a dozviete sa viac
o nemeckojazyčnej tlači na Slovensku.

Pre školské kolektívy sú pripravené sprievodné materiály. 

Odporúčame

Meowlau x Val & Elections in the Deaftown

Pi 25.10.2024 / DK Zrkadlový háj

TIP

Falošná nota

22.10.2024 - 19.1.2025 / Divadlo bez masky

TIP

Debris Company: Wow!

So 26.10.2024 / A4 - priestor súčasnej kultúry

TIP

Projekt Klezmer

So 19.10.2024 / A4 - priestor súčasnej kultúry

TIP