iná akcia
literárna akcia
Inkluzívne autorské čítanie: To je ten! Príbeh o chlapcovi, ktorý vie rozprávať rukami
Niekde na Slovensku žije chlapec, ktorý sa podobá na hlavného hrdinu našej knižky - Benjamína. Aj on rozpráva rukami. Aj on má päť rokov. A aj on by chcel chodiť do škôlky. Veľmi.
26.10.2024, So
ost block
10:00

Kde je problém? Veď môže: má predsa kopec kamošov na dvore. Aj v materskom centre. Lenže jemu v tej škôlke pri dome povedali, že ho nemôžu vziať, lebo vraj „nemajú podmienky“. V inej škôlke, kúsok cez cestu, mu zasa vysvetlili, že mu „bude lepšie medzi takými, ako je on“. A v ďalšej, kam by síce musel cestovať autobusom – ale to by nevadilo, veď to je aké dobrodružstvo – by vraj s tým, aby tam bol, „nesúhlasili rodičia iných detí“.

A to sa môže? Povedať dieťaťu: „My ťa tu nechceme?“

Nemôže, ale tým výnimočným deťom, ktoré dokážu čítať potme, rozprávať rukami, riadiť elektrický vozík tak dobre ako dospelí auto, sa to fakt deje. Často počúvajú: „My ťa tu nechceme! My to s tebou nevieme!“ A počujú to ešte skôr, než by tí, ktorí to hovoria, aspoň na chvíľu vyskúšali, ako by to fungovalo.

Tie odmietnutia bolia. A tak sme vymysleli knižku nielen o tom, ako funguje taký pokazený svet, v ktorom sú „iné“ deti často vytláčané na okraj, ale aj o tom, ako ho spolu opraviť, urobiť lepším, férovejším. Môžete si v nej prečítať, ako istý Benjamín, chlapec so sluchovým znevýhodnením, utiekol zo škôlky a čo všetko pritom zažil. Aj s kamoškou Trndou. Deti so znevýhodnením sú akční hrdinovia. Fakt!

Budete si čítať a popritom sa naučíte rôzne znaky. Ale nielen to: vymyslíte si vlastné – a zistíte, že spôsobov, ako sa na seba napojiť, je veľa. Pochopíte, že na rozhovor s „inými“ deťmi nepotrebujete mať pribalený akýsi manuál, návod na použitie, že veľa vecí zvládnete: buď intuitívne, alebo keď popremýšľate.

Čítanie z knižky Idy Želinskej a Veroniky Kolejákovej bude simultánne prekladané do slovenského posunkového jazyka.

Vstup voľný

Podujatie je súčasťou sprievodného programu medzinárodného filmového festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet. Pozrite si kompletný program.

Odporúčame

Účet

Ut 12.11.2024 / Štúdio L+S

TIP

Passage through The Space

13.9.2024 - 6.12.2024 / Nová Cvernovka

TIP

Ako som sa stala partizánkou

Št 19.12.2024 / Kino Lumière

TIP