film
Povozník smrti
Adaptácia románu Selmy Lagerlöfovej vychádza zo starej legendy. Podľa nej ten, kto zomrie na Silvestra o polnoci, musí vystriedať povozníka smrti a po celý rok zbierať duše mŕtvych. A tak musí v hodine svojej smrti pijan a surovec Dávid Holm uvažovať o tom, ako pre alkohol zničil seba i svoju rodinu.
17.12.2024, Ut

Victor Sjöstrom vo filme spojil prvky hororu a sociálnej drámy s priekopníckym využitím filmových trikov a rafinovaných retrospektív vyrozprával psychologicky podmanivý príbeh o démonoch v každom z nás.

+ prednáška: Severskí majstri filmovej krajiny a tváre

Körkarlen, Švédsko, 1921, 107 min, titulky, 12+
Réžia:
Victor Sjöström
Hrajú: Victor Sjöström, Hilda Borgström, Tore Svennberg, Astrid Holm, Concordia Selander, Lisa Lundholm

Film na ČSFD

Divoká severská krajina ako obraz ľudských vášní. Detail tváre ako krajina duše. Dráždivý erotizmus aj psychologická drobnokresba. Fantastické prvky aj sociálne drámy. Exotické námety, adaptácie literárnej klasiky aj historické látky. Prvé filmové hviezdy aj autentickí neherci. To všetko dá svetu v období ranej kinematografie Dánsko a Švédsko. Škandinávski majstri nemého filmu dokážu severským svetlom a rafinovanými príbehmi nuansovane zachytiť nadčasovú komplexnosť vnútorného života moderného človeka.

Odporúčame

New York City Night Show

28.11.2024 - 30.11.2024 / Red Cat Cabaret Club

TIP

Maria Montessori

Pi 18.10.2024 / Kino Lumière

TIP

Múzeum x Súčasnosť: Aj (naša) minulosť je kvír

St 23.10.2024 / Múzeum mesta Bratislavy (MMB)

TIP

Votrelec: Romulus

Pi 25.10.2024 / Kino Záhoran

TIP