koncert
HMOT (CH) + Nic Krog (DE)
Stas Shärifullá, známy aj ako HMOT, je umelec a výskumník pôsobiaci v Bazileji, ktorý sa zaoberá zvukom a dekoloniálnosťou.
10.10.2024, Št

HMOT

Stas sa narodil a vyrastal na východnej Sibíri, má baškortské korene a toto dvojaké dedičstvo berie ako východisko pre štúdium politiky pôvodného obyvateľstva, pričom uvažuje o osobných aj globálnych perspektívach. Skúmajúc rôzne zvukové a posluchové postupy, domorodé aj nedomorodé, sa Stas zameriava na to, ako ich vzájomné pôsobenie umožňuje transformáciu politickej predstavivosti na priamu akciu a naopak, skúma proces, ktorý tieto postupy mení na nástroje budovania komunity a zachovávania kolektívnej pamäti. Ako samouk, počítačový hudobník a quraysı, Stas navrhuje živé predstavenia na základe myšlienky, ako hudobné tradície mutujú a vyvíjajú sa, keď sa k nim priblíži niekto so vzdialenou, secondhand perspektívou.

Nic Krog (fka Misantrop)
Ako hudobný a zvukový umelec je Nic Krog charakteristický výraznou a nestálou zmesou klubovej hudby s basami a podvratného zvukového umenia, ktoré sa prelína s hovoreným slovom. Pre umelcovu tvorbu je charakteristický denníkový prístup, dokumentujúci duševné pochody a psychologickú batožinu od dospievania ako queer outsider v malom meste Dánska až po introvertnú povahu v hlavnom meste svetového hedonizmu, Berlíne. Ich debutový album „Reproaching the Absurd“ (vydaný pod bývalým umeleckým pseudonymom Misantrop vo vydavateľstve Opal Tapes v roku 2021) skúmal autorov pretrvávajúci boj s depresiou, zatiaľ čo ich ďalšie vydanie, audiohra „Perfect Pattern“ (pripravovaná na vydavateľstve Psychic Liberation), je prvým nábehom na otvorený naratívny štýl, točiaci sa okolo obsedantných a kompulzívnych čŕt, ktoré sa prejavili v dôsledku boja s depresiou. Nové dielo rozširuje umelcovu obvyklú paletu o vplyvy experimentálnej kompozičnej hudby 20. storočia, queer house music z 90. rokov a rozprávania príbehov z filmov a telenoviel.

Vstupné: dobrovoľné, odporúčané 8€

Odporúčame

Malé ženy

28.12.2024 - 29.12.2024 / Slovenské národné divadlo - Činohra

TIP

Takmer pyšná princezná

5.10.2024 - 6.10.2024 / Divadlo bez masky

TIP

Danube Music Day: Max Cooper (UK)

Pi 20.12.2024 / Majestic music club

TIP

[fjúžn] festival 2024

20.9.2024 - 28.9.2024 / Bratislava

TIP