výstava
Ferenc Lantos - Výtvory prírody
Ferenc Lantos bol jedným z najvýznamnejších umelcov geometrickej abstrakcie v stredoeurópskom regióne.
06.09.2024, Pi - 20.10.2024, Ne

Ako študent Ferenca Martyna, člena Abstraction-Création, prenikol do súčasných parížskych abstraktných trendov v 40. rokoch 20. storočia v Maďarsku a vyvinul svoj vlastný geometrický jazyk postavený na spomínanom medzinárodnom prístupe. Pre túto zvláštnu situáciu a jeho talent, napriek izolácii vytvorenej socializmom, jeho umenie napredovalo súbežne s medzinárodnou praxou, najmä v 60. a 70. rokoch. Lantos je vďaka svojim smaltovaným umeleckým dielam a experimentom s land artom, ako aj teoretickým konceptom, považovaný za jedinečného, originálneho vizuálneho mysliteľa na celom svete.

 

Celé fungovanie prírody zobrazil nie obratom k abstrakcii, ale v línii konceptu postaveného z geometrických prvkov. Nemožno ho však zaradiť medzi tradičného geometricko-konkrétneho umelca, keďže prírodný základ nikdy nevylúčil. Vo svojich prácach skúmal stvorenie prírody geometrizáciou vzoru foriem nachádzajúcich sa v prírode a vytvoril analytický vizuálny jazyk založený na mikro-makrosystéme sveta, pričom ako základnú schému umiestnil tvar kruhu. Lantos aplikoval túto vizuálnu metódu v širokom technickom rozsahu, napríklad v maľbe, emaile, grafike a iných.

Lantos sa zaoberal najmä témou vody vrátane motívu vĺn či rozdielu medzi „videnou a zažitou“ pobrežnou krajinou, ktorá je hlavným predmetom výstavy a vzrušujúcou úvahou o priestore a koncepte Danubiany. Prehliadka obsahuje maľby, kresby, emaily (land arty a architektonické exteriérové návrhy) z rozsiahlej Lantosovej zbierky Galérie umenia Zsdrál, ktorej kurátorkou je Flóra Mészáros, odborníčka na Lantosa a medzinárodnú abstrakciu.

Vystavovateľ: Zsdrál Art Gallery
Kurátorka: Flóra Mészáros

Biografia
Ferenc Lantos sa narodil v Pécsi v roku 1929 a zomrel v Balatonberény v roku 2014 v Maďarsku. Lantos študoval maľbu na Maďarskej akadémii výtvarných umení v Budapešti, stal sa tiež učiteľom maľby a učiteľom biológie, neskôr získal aj titul DLA. Napriek tomu, že mal niekoľko učiteľov -majstrov, on považoval Ferenca Martyna, ktorý bol uznávaným avantgardným umelcom, za svojho majstra učiteľa. Lantos pôsobil najmä ako učiteľ výtvarného umenia v Pécsi, medzitým podporoval nové abstraktné útvary, napr. založil Pécs Workshop (1969). V 90. rokoch bol vedúcim Katedry maľby Univerzity v Pécsi a spolu so svojou manželkou, klaviristkou Máriou Apagyi, založil školu slobodného umenia Martyna Ferenca, ktorá dodnes dodržiava ich vzdelávaciu metódu inšpirovanú Bauhausom postavenú na vzťahu medzi prírodou, hudbou a výtvarným umením.

Odporúčame

Ekovýchova na Kamzíku

6.10.2024 - 3.11.2024 / Centrum ekovýchovy a lesnícke arborétum Kamzík

TIP

Mucha Muchacha (ES): Para Cuatro Jinetes

St 20.11.2024 / Divadlo Aréna

TIP

Jarek Nohavica

Majestic music club / STARS auditorium

TIP

Slúžky

19.10.2024 - 24.11.2024 / Divadlo bez masky

TIP