film
Pásmo: Odboj a povstanie vo filme III
Tretie pásmo filmov uvádzané v rámci cyklu Lumière pod paľbou - Odboj a povstanie vo filme: 80. výročie SNP.
07.11.2024, Št

Filmy:
Maličká ríša (r. Antonín Navrátil, 1964, 32´)
Generáli (r. Rudolf Urc – Dušan Kulíšek, 1969, 46´)

Strihový film Maličká ríša bol zakázaný, lebo vraj málo zdôrazňoval hrdinský odpor slovenského ľudu proti fašizmu. Ale po páde bývalého režimu film opäť vyvolal kontroverzné prijatie, a to z opačných dôvodov. Hoci autentické archívne zábery, viaceré z nich vzácne, vecne a bez pátosu pripomínajú, že nástup nebezpečného režimu môže spočiatku pôsobiť nevinne, iba s „maličkými“ odlišnosťami.

Dokument Generáli je prvým filmom, ktorý rehabilitoval najvýznamnejších vrchných armádnych predstaviteľov SNP Jána Goliana a Rudolfa Viesta. Celé roky predtým boli ich mená tabuizované. Dokument približuje veliteľské rozhodnutia oboch generálov a pozadie niektorých povstaleckých udalostí. Spolu s viacerými svedectvami najbližších spolupracovníkov film poukazuje aj na problémy, spojené so svojvoľnými akciami partizánov ako aj s politickými rozhodnutiami Slovenskej národnej rady, na ktoré vplývali mocenské záujmy z Londýna či z Moskvy.

Pásmo: Odboj a povstanie vo filme III, Réžia: Antonín Navrátil, Rudolf Urc, Dušan Kulíšek, verzie: OR, 78min.

Premietanie je súčasťou cyklu Lumière pod paľbou - Odboj a povstanie vo filme: 80. výročie SNP. Pozrite si kompletný program.

Odporúčame

V mene cti

St 25.9.2024 / Kino Lumière

TIP

Maria Montessori

Artkino Za zrkadlom / Kino Lumière

TIP

Pán strom

St 9.10.2024 / Radošinské naivné divadlo

TIP

Mňága a Žďorp (CZ)

St 25.9.2024 / Pink Whale

TIP