film
Návrat do horiaceho domu
Návrat do horiaceho domu, je takmer detektívnym pátraním po nezvyčajnom živote a tragickom osude Chavivy Reickovej, slovenskej patriotky, sionistky a vojačky, ktorá sa stala obeťou represívnych akcií po potlačení SNP.
12.12.2024, Št

Agentka britskej spravodajskej služby a parašutistka, ktorá buduje kibuc v bývalej Palestíne, Chaviva Reick (1914 – 1944), túži prísť pomáhať do krajiny svojho detstva počas Slovenského národného povstania na jeseň roku 1944.

Chaviva, významná osobnosť antifašistického odboja, padla v Slovenskom národnom povstaní a hoci je pokladaná za izraelskú národnú hrdinku, na Slovensku o nej vieme iba málo.

Cez príbeh Chavivy Reick sa dostávame do života dnešných mladých žien vo vojenskej službe. Čo vedie súčasné mladé ženy, aby slúžili svojej vlasti so zbraňou v ruke? Čo si myslia o postavení ženy v armáde, chcú vôbec byť hrdinkami? Možno práve ony nám pomôžu vysvetliť, aký zmysel mala smrť Chavivy Reick.

Po stopách odvážnych žien sa Grusková vybrala už vo svojom dokumentárnom debute Rabínka (2012), o aktivistke a členke ilegálnej Pracovnej skupiny Gisi Fleischmannovej, ktorá zachraňovala Židov pred transportmi. Jej druhý film, Návrat do horiaceho domu, je takmer detektívnym pátraním po nezvyčajnom živote a tragickom osude Chavivy Reickovej, slovenskej patriotky, sionistky a vojačky, ktorá sa stala obeťou represívnych akcií po potlačení SNP.

Krátky, ale intenzívny život Reickovej dokladá bohatý archívny materiál. Dve kľúčové lokality jej pôsobenia – banskobystrický kraj a Šaronská planina – spája pohnutá história, no zároveň symbolizujú dva celkom odlišné prístupy k histórii, k historickej a kultúrnej pamäti. Nejde len o jeden osud, ale širšie historicko-politické súvislosti, konfrontáciu minulosti a súčasnosti, film uvažuje nad hrdinstvom i vlastenectvom, sleduje pompézne oslavy 70. výročia SNP, ako aj prejavy extrémizmu v kraji najsilnejšieho protifašistického odboja a najväčších nacistických represálií.

Návrat do horiaceho domu, Slovensko, 2014, 70 min
Réžia:
Anna Grusková

Film na ČSFD

Premietanie je súčasťou cyklu Lumière pod paľbou - Odboj a povstanie vo filme: 80. výročie SNP. Pozrite si kompletný program.

Odporúčame

Vladimír Merta (CZ)

Ut 15.10.2024 / V-klub (Véčko)

TIP

Ema a smrtihlav

Kino Lúky / Kino Kultúrka Stupav...

TIP

V oku búrky. Umenie secesie na Ukrajine

21.6.2024 - 22.9.2024 / Slovenská národná galéria Bratislava

TIP

Kontrabas

Pi 11.10.2024 / Štúdio L+S

TIP