12.11.2013
blog
Noc divadiel 2013 pozýva na bohatý program

Herci nespia! Príď sa presvedčiť. To je motto štvrtého ročníka projektu Noc divadiel, ktorý spojí 16. novembra divadlá po celej Európe. V Bratislave sa do projektu zapojí spolu 15 divadiel.

Noc divadiel 2013 je 4. ročníkom noci otvorených divadiel, predstavení a výnimočných zážitkov. Ide o európske podujatie prezentujúce divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí.

Tento rok sa do projektu zapojilo 44 divadiel z 15 slovenských miest: Banskej Bystrice, Bátoviec, Bratislavy, Košíc, Kremnice, Malaciek, Martina, Nitry, Prešova, Semerova, Senice, Trenčína, Trnavy, Zvolena a Žiliny. Podujatie koordinuje Divadelný ústav v spolupráci s divadlami na celom Slovensku.

Noc divadiel odštartuje aj tento rok telemostom v živom vysielaní Slovenského rozhlasu o 18.00 hod. Spojí tak naživo divadlá po celom Slovensku a poslucháči si budú môcť užiť atmosféru z rôznych javísk naraz. Divadlá sa spoja presne o 19.00 hod., keď vo všetkých naraz zaznie spoločný potlesk.

Pre všetkých milovníkov divadla je pripravená komédia, dráma, balet, súčasný tanec, muzikál, klasické inscenácie, rozprávky, tradičné marionetové divadlo.

Okrem divadelných predstavení sa budú môcť diváci zapojiť do workshopov, tvorivých dielní, vidieť ukážky tréningov klasického tanca, vypočuť si jazz či ľudové piesne, diskutovať s tvorcami, objavovať zákulisie a skryté zákutia divadla, skúšať predstavenie, pozrieť si výstavu divadelných plagátov, archívne videoprojekcie z predstavení alebo vyvolávať fantóma divadla.

Program Noci divadiel v Bratislave je naozaj pestrý

Bratislavské Štúdio 12 začne už dopoludnia o 11.00 hod. otvorenou skúškou pripravovanej premiéry projektu Strindberg – Pinget – Beckett v réžii Martina Hvišča. Popoludní pozýva na workshop Divadla Zrakáč, neskôr na jeho prezentáciu a o 20.00 hod. sa diváci môžu tešiť na Prekvapeníe Dvanástky.

Bratislavské bábkové divadlo pripravilo pre svojich detských divákov bohatý program, v rámci ktorého sa budú môcť zapojiť do výtvarnej a hereckej dielne. Pod vedením lektorov budú pracovať na výrobe bábok a kostýmov a nacvičovať s nimi rozprávku. O 18.00 hod. odprezentuje divadlo práce účastníkov dielní s hrou Ako išlo vajce na vandrovku.

Divadlo Mázhaus predstaví o 18.00 hod. Jozefa Pražmáriho a Jakuba Gabriela v divadelnej hre Posledný rozhovor. Ide o úpravu rozhlasovej hry Friedricha Dürrenmatta Nočný rozhovor s opovrhovaným.

Divadlo Nová scéna uvedie v rámci Noci divadiel o 19.00 hod predstavenie Vyhadzovači.

Divadlo bez domova, Integrované pohybové divadlo Len tak tak a Equiteatro sa spoja v spoločnom priestore Pisztoryho paláca spoločným programom. O 19.00 hod. bude uvedená predpremiéra tanečno-pohybového predstavenia Tabu divadla Len tak tak, o 20.00 hod. nasleduje predstavenie Kuca Paca INAK Divadla bez domova a o 20.30 hod. Scénografický ateliér divadla Equiteatro.

V Dezorzovom lútkovom divadle ožije o 22.00 hod. Sandokan, kultový hrdina a to v modernom a humornom spracovaní, ktoré Dezorzovo lútkové divadlo odohrá naopak. Divák tak bude mať možnosť vidieť náročný marionetový muzikál zozadu, čím sa zo statického pozorovateľa deja zmení na priameho účastníka.

Balet SND pripraví o 20.00 hod. ukážku tréningu techniky klasického tanca v netradičnom sprievode jazzovej kapely. Tréning bude obsahovať ukážky kombinácií, ktoré súbor každodenne trénuje s klavírnym sprievodom.

Divadlo TICHO a spol. uvedie o 17.00 hod. premiéru inscenácie divadelného zoskupenia mentálne znevýhodnených, pedagógov a profesionálnych divadelníkov. Od 19.30 hod. bude večer pokračovať diskusiou moderovanou novinárkou a publicistkou Ľubou Lesnou.

Biele divadlo odohrá o 19.00 hod. predstavenie Na hranici snov. Každý, kto sa ocitne počas svätojánskej noci v tajomnom lese, má šancu bojovať za svoje sny a túžby a na spletitých chodníčkoch v tme nájsť sám seba. Od 21.00 hod. budú pokračovať mozaikou činoherných a speváckych a tanečných čísel.

Divadlo Lab Divadelnej fakulty VŠMU začne už o 18.00 hod. a počas celého večera a noci ponúkne svojim divákom široký program: od workshopov, programu pre deti, spoločného potlesku až po samotné predstavenia.

Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava otvorí o 17.00 hod. kapelníčka Zuzana Haasová čarovnú divadelnú noc elegantným vystúpením v štýle old music s moderným rázom 21. storočia. Ľudové piesne a tance z viacerých regiónov Slovenska pohľadom mladej generácie tvorcov v strhujúcom naštudovaní profesionálnych tanečníkov, spevákov a muzikantov odznejú o 19.00 hod. Od 21.30 hod. bude program pokračovať sprievodnými podujatiami. Ľudovou hudbou SĽUK-u v priestoroch divadelného bufetu a prehliadkou divadelného zákulisia s Fantómom divadla.

Divadlo elledanse pripravilo hudobno-tanečný večer. 0 20.00 hod. budú môcť diváci vidieť unikátnu multižánrovú performanciu vo forme dialógu živej javiskovej akcie a videí z kanálu YouTube. O 21.30 hod. zaznie koncert argentínskej hudby, vášnivej, nostalgickej i noblesnej, s fokusom na tvorbu Astora Piazzollu. Hudobné trio doplnia interpreti elledanse improvizáciou súčasného tanca.

Brilantne stvárnená tragikomédia s množstvom vtipných a groteskných situácií, inscenácia Tolstoj a peniaze, odkrýva tajné zákutia mysle veľkého ruského spisovateľa a zaujímavo podáva udalosti, ktoré ústia do vzniku slávnej a kontroverznej Kreutzerovej sonáty. O 19.00 v Divadle Astorka Korzo ´90.

Ružinovské Divadlo pod kostolom pozýva o 20.00 hod. na Tanečný večer s profesionálnym lektorom. Ešte pred tým však ponúka o 18.00 hod. koláž krátkych divadelných predstavení viacerých umeleckých škôl a divadiel.

Divadlo Malá scéna STU pozýva o 17.00 na diskusiu Novembrové ideály a realita s Antonom Srholcom a Jánom Budajom. Hudobným hosťom večera bude Vladislav Šarišský. Moderuje Michal Havran

Prehľadný Program bratislavskej Noci divadiel 2013 si môžete pozrieť tu na stránke Citylife.sk