23.09.2013
blog
Festival Bratislava v pohybe predstaví tanečné svetové hviezdy

3. októbra sa začína 17. ročník medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe. Počas mesiaca predstaví výnimočné slovenské a zahraničné súbory, premiérovo aj prácu choreografa Wima Vandekeybusa.

Festival bude prebiehať počas celého mesiaca od 3. do 28. októbra v priestoroch historickej budovy Slovenského národného divadla, Divadla Nová scénaDivadla elledanse a v priestore A4.

Okrem oficiálneho programu predstaví Divadlo elledanse dve inscenácie v rámci sprievodného programu a študenti a taneční profesionáli sa budú môcť zapojiť do dvoch workshopov, ktoré sú pripravené v spolupráci s Vysokou školou múzických umení.

Sedemnásty ročník festivalu prichádza k divákom v tomto roku v neobvyklom čase a v novom formáte. Program je skoncentrovaný do troch víkendov a je pestrý vo výbere tém, tanečných štýlov a estetike výtvarného spracovania inscenácií.

„V porovnaní s ostatnými ročníkmi sme sa v tomto roku rozhodli pre zásadnú zmenu. Namiesto jarnej a jesennej časti sme program nahustili do jedného mesiaca. Nechceli sme však, aby sa ľudia presýtili, a tak bude festival prebiehať počas troch víkendov. Tá myšlienka sa mi čím ďalej, tým viac páči. Pevne dúfam, že sa nám podarí prilákať do divadla viac ľudí. Dramaturgicky sme program usporiadali tak, aby bol každý víkend iný a verím, že to bude pre divákov príjemná zmena.“ hovorí riaditeľka festivalu Miroslava Kovářová.

Milovníci tanca určite ocenia účasť belgickej skupiny Ultima Vez, ktorá sa na Slovensku predstaví po prvý raz a to s esenciálnou prácou Vima Wandekeybusa What the Body does Not Remember.

Festival premiérovo uvedie dve, v tomto roku ocenené choreografie. Jezdci Lenky Vagnerovej získali v Čechách titul najlepšia inscenácia roku 2013 a inscenácia Bastard Pala Zuštiaka nomináciu na Bessie Award v New Yorku.

Špeciálnym bonusom v programe sú premiéry. Tanečný súbor Divadla Nová scéna uvedie večer Traja spolu, v rámci ktorého sa predstavia traja slovenskí tvorcovia, ktorí väčšinu svojej úspešnej profesionálnej kariéry pretancovali v zahraničí – Lukáš Timulák, Boris Nebyla a Mário Radačovský.

Druhou, a to bratislavskou premiérou bude uvedenie práce Jozefa Fručeka From the Side of a man From the Side of a Woman, ktorú len nedávno vytvoril pre Divadlo Štúdio tanca a treťou v premiéra Divadla elledanse Fusion.

V rámci sprievodného programu uvidia Bratislavčania tradičný Tanec v uliciach, či Impro Jam so živou hudbou v Divadle elledanse. Môžu sa zúčastniť workshopu Contemporary balet pre tanečníkov, ktorí sa zaoberajú moderným a súčasným tancom, či workshopu Pala Zuštiaka, ktorý je otvorený aj pre záujemcov, ktorí nie sú tanečníkmi alebo nemajú tanečnú skúsenosť. Záujemcovia sa môžu prihlasovať do18. októbra na adrese festivalba@gmail.com.

Pozrite si kompletný program festivalu Bratislava v pohybe 2013

Vstupenky

Lístky na predstavenia si môžu diváci kúpiť Online – tu cez Citylife.sk alebo v predpredaji Slovenského národného divadla, Divadla Nová scéna, alebo priamo vo všetkých divadlách festivalu.