Prednáška Massima Montanariho, ktorý je profesorom na Katedre dejín, kultúry a civilizácií na Univerzite v Bologni, sa uskutoční pri príležitosti 200. výročia narodenia Pellegrina Artusiho a Týždňa talianskej kuchyne a priblíži nám poslanie a dielo tohto slávneho talianskeho gastronóma a spisovateľa. Jeho kniha receptov Veda v kuchyni a umenie stravovania vyšla po prvýkrát v roku 1891.
Autor na nej pracoval a neustále ju doplňoval celých dvadsať rokov: nakoniec vzniklo 15 rôznych vydaní, ktoré sa tvorili v spolupráci s čitateľmi, ktorí mu posielali recepty a tak sa stali súčasťou tohto rozsiahleho diela. Aj preto je Artusiho kuchárska kniha považovaná za jeden z významných článkov budovania národnej kultúry a povedomia čerstvo zjednotenej krajiny.
Webseminár v talianskom jazyku bude simultánne tlmočený do češtiny.
Účasť na seminári je bezplatná, vyžaduje však registráciu prostredníctvom platformy Zoom.