film
Drozd v černičí
Etero, 48-ročná žena žijúca v malej dedine v Gruzínsku, nikdy nechcela manžela. Svoju slobodu si váži rovnako ako svoje koláče. Ale jej voľba žiť sama je príčinou mnohých klebiet medzi jej spoluobčanmi.
19.05.2024, Ne
20.05.2024, Po
21.05.2024, Ut
22.05.2024, St
26.05.2024, Ne

Nečakane sa vášnivo zamiluje do muža a zrazu stojí pred rozhodnutím pokračovať vo vzťahu alebo pokračovať v samostatnom živote. Etero sa musí popasovať so svojimi pocitmi a rozhodnúť sa, ako nájsť vlastnú cestu k šťastiu.

Príbeh Etero je predovšetkým tichou rebéliou voči konformite. Nie však v tom, že sa zamiluje do ženatého Murmana, ale v tom, ako otvorene k tejto nečakanej udalosti vo svojom živote pristúpi. Etero si totiž kladie otázku, na ktorú väčšina nemá odvahu – stojí jej láska naozaj za to, aby prevrátila celý svoj život hore nohami? 

Originálna poetika a humor s vážnou tvárou, ktorý miestami pripomína tvorbu Akiho Kaurismäkiho, predurčujú tento neobvyklý film na festivalový hit. Drozd v černičí vznikol vo švajčiarsko-gruzínskej koprodukcii a mal premiéru v prestížnej nezávislej sekcii Quinzaine na filmovom festivale v Cannes.Na Slovensku bol po prvý krát uvedený na MFF Art film Košice 2023. 

Drozd v černičí je adaptáciou knihy známej gruzínskej spisovateľky Tamty Melashvili. Postavu Etero dokonale stvárnila charizmatická Eka Chavleishvili, jej milenca Murmana si zahral Temiko Chinchinadze. 

Film režírovalx Elene Naveriani, ktorx pochádza z Gruzínska, a momentálne pôsobí vo Švajčiarsku. Ich prvý film I Am Truly a Drop of Sun on Earth (2017) mal premiéru na MFF v Rotterdame, získal cenu na festivale Entrevues Belfort a na Medzinárodnom filmovom týždni vo Valladolide. Ich druhý film Wet Sand (2021) mal premiéru na festivale v Locarne.

Blackbird Blackbird Blackberry, CH/GE, 2023, 110 min., gruzínsky jazyk + české titulky, 15+
Réžia:
Elene Naveriani

Film na ČSFD

Odporúčame

Bratislava Tango Festival

26.9.2024 - 29.9.2024 / Bratislava

TIP

Jeanne du Barry - Kráľova milenka

Kino Film Europe / Cinema City Eurovea

TIP