film
Veľká noc a veľký deň
Posledný deň druhej svetovej vojny na jednej slovenské dedine neprináša úľavu, ale naopak prehĺbenie neistoty a obáv. Príbeh o dedinčanoch, partizánoch, kolaborantoch i nemeckých vojakoch.
Táto akcia sa konala v minulosti

Režisér filmu Veľká noc a veľký deň Štefan Uher nakrútil zo všetkých slovenských režisérov najviac, presnejšie až 6 dlhometrážnych snímok z vojnového obdobia. Veľká noc a veľký deň nepatrí ani k tým známym, ani k často uvádzaným. Aj oprávnene, aj nie. Spolupráca režiséra so scenáristom Alfonzom Bednárom nemala v úmysle k 30. výročiu SNP vytvoriť len zadosť jubileu, ale bez ideologických príkras predstaviť autentickú situáciu vidieka počas prechodu nemeckého a sovietskeho frontu. Život obce s nemeckým okupačným oddielom a partizánskymi aktivitami v blízkych horách priniesli v tomto filme zreálnený a diferencovaný obraz vidieckej komunity vo víre doby. Nezvyklo rozmanitý pohľad na dovtedy väčšinou homogénneho nemeckého nepriateľa a rovnako zaujímavé, rôznorodé ženské postavy však vo filme strádajú niektorými nedostatočne gradovanými príbehovými linkami. Uhrov dôveryhodný realizmus je aj v tejto snímke odrazovým mostíkom nepatetických metafor a skrytých odkazov na nasledujúcu dobu.

Veľká noc a veľký deň, Československo, 1974, 87 min
Réžia: Štefan Uher
Hrajú: Bronislav Križan, Štefan Kvietik, Zdeňka Gräfová, Petra Vančíková, Darina Šimanská, Marie Drahokoupilová, Elena Pappová-Zvaríková, Zdena Grúberová, Mária Markovičová, Ladislav Lakomý, Dušan Blaškovič, Anton Mrvečka, František Zvarík, František Desset, ...

Film na ČSFD

Premietanie je súčasťou cyklu Lumière pod paľbou - Odboj a povstanie vo filme: 80. výročie SNP. Pozrite si kompletný program.

Odporúčame

Námestie svätej Alžbety

Št 14.11.2024 / Kino Lumière

TIP

Be2Can 2024

9.10.2024 - 16.10.2024 / Bratislava

TIP

Emilíana Torrini (IS)

So 26.10.2024 / Majestic music club

TIP

Takmer pyšná princezná

5.10.2024 - 6.10.2024 / Divadlo bez masky

TIP