Program:
Kaschtesupp: Rozpletanie jedného receptuBudeme spoločne jesť gaštanovú polievku s dubákmi.
Symbiotické mykorhízne vzťahy sú dôležité pre gaštan jedlý aj pre hríb smrekový. Výmeny živín, minerálov a vody, ktoré sa odohrávajú v lesnom undergrounde, môžete pomocou tohto starého receptu, pochádzajúceho z južného Švajčiarska, zažiť vlastným chuťovým zmyslom. A nielen to: ponoríte sa do klimatických súvislostí „malej doby ľadovej“, počas ktorej v 17. storočí v niektorých častiach Európy zohral gaštan jedlý dôležitú úlohu. Táto klimatická zmena nepriniesla len poľnohospodárske revolúcie, ale aj nový žáner maľby, akým je zimná krajina. Všetky tieto línie nás privedú k hubám, ktoré svojou rozmanitosťou a nenahraditeľnou funkciou v ekosystémoch čoraz viac zamestnávajú vedeckú aj laickú zvedavosť. V konečnom dôsledku však najpodstatnejšou časťou večera bude idea, že environmentálne, ľudsko-právne a socio-kultúrne otázky sú spojené nádoby. Robo Švarc prednáša, Eva Lavríková mieša, všetci degustujú. Pozor - polievka nie je vegeteriánska.
Robo Švarc (*1983, Bratislava) – vizuálny umelec, kurátor, autor a prekladateľ. Absolvoval maľbu na Kunstakademie Düsseldorf. 2021 mu vyšla kniha Non Exit aj preklad knihy Kongo tribunál od Mila Raua. Aktuálne pracuje na preklade knihy Umenie zhromaždenia – Súčasné politické divadlo od Floriana Malzachera.
Symbiotický vianočný večierok sa koná v priestoroch Pod knižnicou na Klariskej 16, vstup je ako vždy bezplatný.