04.07.2013
blog
Ochutnávka Pohody 2013

Blíži sa Pohoda 2013 a ponúkame Vám malú ochutnávku v podobe niekoľkých aktuálnych koncertných klipov. Tento výber naznačuje čo asi možno očakávať od známych aj menej známych vystupujúcich kapiel.

Niektoré klipy majú slabšiu kvalitu zvuku ale o to lepšiu atmosféru alebo sú veľmi čerstvé.

Ako prvá je skladba Default Atoms for Peace. Kým štúdiový album aj prvé koncerty boli poňaté skôr elektronicky a živá rytmika spolu s basgitaristom Fleom akoby trochu postrádali kontext, klip starý niekoľko dní ukazuje kapelu v pravej živej podobe a výbornej forme.



Podobne je to s kapelou Bonobo. Ich štúdiové albumy majú všetky veľmi uhladený, až zamatový zvuk. Na koncerte to však trochu rozbalia, niekedy až úplne mimo žánru, ako ukazuje skvelé sólo na bicích bubeníka Jacka Bakera. Mimochodom, vyzerá to tak, že Bonobo má po Bajke a Kathrin deBoer novú speváčku Szjerdene. Koncert spred mesiaca znie takto:



Nicka Cavea netreba vôbec predstavovať. Takto zaznel singel Jubilee Street z aktuálneho albumu Push the Sky Away naživo na festivale Glastonbury 2013 pred pár dňami:



Amon Tobin sa predstaví s Two Fingers DJ Setom. Fanúšikovia už vedia, že to asi nebude ISAM. Two Fingers je výsledok spolupráce Amona Tobina s dnb / jungle producentom Doubleclickom. Ochutnávka z DJ setu :



The Smashing Pumpkins sa minulý rok pripomenuli albumom Oceania. Na koncertoch ho hrajú popri starších veciach ako napr. Disarm, ktorú kvôli textom bojkotovalo britské BBC. Zato na koncertoch si ho schuti zahrajú.



Londýnska rocková kapela Django Django sa dokázala za tri roky existencie svojim jediným albumom dostať na popredné priečky vplyvných hudobných médií ako NME alebo Rolling Stone a získať nomináciu na Mercury Prize. Minulý týždeň na Glastonbury zneli takto :



Jedným z tipov na poriadne uletený koncert je kanaďanka Claire Boucher alias Grimes. Ukážka:



Jedným z post-mortem projektov svojho času veľmi známej kapely Morphine je A.K.A.C.O.D (Also Known As Colley, Ortiz, Dersch), založený saxofonistom Morphine Dana Colleym. AKACOD je fajn temnota a hrá o jednej ráno, čo je presne vtedy, keď to má byť.



Naopak veselým tipom na festivalovú zábavu je francúzska kapela Babylon Circus.



Brazílska kapela Mixhell je kapela Igora Cavaleru, bubeníka a spoluzakladateľa metalovej legendy Sepultura, spolu so svojou manželkou Laimou Leyton a basgitaristom. Nepôjde však o žiadny metal, aspoň nie v prvotnom význame slova. Ide o veľmi šťavnatú tanečnú hudbu rovných beatov hranú live. Však si pozrite kúsok (oplatí sa počkať do alebo scroll na ~3:10)



To je všetko. Na Pohode vystúpi vyše 100 kapiel, zoskupení, projektov, interpretov, tento výber je len veľmi malá časť. Ak si robíte program a váhate, dúfame, že vám tento výber trochu pomohol v rozhodovaní alebo Vás aspoň motivoval pozrieť si miesto a čas vystúpenia kapiel, na ktoré sa tešíte.

Príjemný festival !

[xlx]