24.06.2021
blog
Ocenené animácie minuloročnej Fest Anče možno vidieť online

Už o niekoľko dní štartuje 14. ročník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča vôbec po prvý krát v podobe online festivalu.

V redukovanej podobe sa uskutoční niekoľko projekcií a sprievodných akcií aj naživo v Žiline. Ústrednou témou dramaturgie tohto ročníka je „tradícia“. Nedočkaví diváci môžu už teraz sledovať ocenené minuloročné tituly Fest Anča 2020 online a naladiť sa tak na blížiaci sa aktuálny ročník. Medzi vybranými filmami je aj slovenský víťazný film Sh_t happens či favorit detskej ceny – grécka animácia Heat wave.

Vo výbere filmov, ktoré vo svojom online programe ponúka streamovacia služba DAFilms.sk, nájdu diváci minuloročné víťazné domáce aj zahraničné snímky. Cenu za najlepší slovenský film Anča Slovak Award získal česko-slovensko-francúzsky titul Sh_t happens animátorskej dvojice Davida Štumpfa a Michaely Mihályovej.

Čiernym humorom okorenený príbeh milostného trojuholníka je ironickou úvahou nad tým, ako sebectvo zvieracích susedov dovedie biblický príbeh k úplne odlišnému koncu. Zvláštne uznanie v domácej kategórii získal film Povodeň z trinásťdielneho animovaného seriálu pre deti aj dospelých Tresky-plesky od autorky Veroniky Kocourkovej. Hlavnou postavou seriálu je moderátorka Kata Strofová, ktorá vo svete molekúl a častíc postupne preniká do tajomstiev prírodných javov a umožňuje tak divákom v jednoduchosti pochopiť, ako vznikajú prírodné katastrofy.

“Propagovať animáciu ako plnohodnotnú umeleckú formu, ktorá dokáže osloviť dospelého diváka, je jednou z našich dlhodobých snáh. Sme preto veľmi radi za spoluprácu s DAFilms.sk, ktorá nám umožní dostať filmy z nášho starostlivo kurátorovaného výberu do pozornosti širšiemu publiku,“ komentuje riaditeľka Fest Anče Ivana Sujová. „Takisto sa tešíme, že sa do výberu dostali aj najlepšie snímky pre mladé publikum, ktorému, myslím si, dokážeme ponúknuť kvalitnú alternatívu k mainstreamovej animácii uvádzanej v kinodistribúcii.“

Okrem slovenských titulov obohatia online program aj tri zahraničné snímky. Zvláštne uznanie medzinárodnej súťaže Anča Award si odniesol estónsky film Kozmonaut režiséra Kaspara Jancisa. Estónska animovaná scéna je známa pre svoju výstrednosť a svojrázny dizajn a Kaspar Jancis je jej dôležitým predstaviteľom. Film Kozmonaut otvára tabuizovanú tému staroby a odchádzajúcej heroickej minulosti v postave umierajúceho astronauta.

Zvláštnym uznaním v sekcii študentský film sa môže popýšiť poľská pôsobivá snímka Dušička od Barbary Rupik, ktorá získala ocenenie aj na festivale v Cannes. Animácia, vytvorená z hliny, je presvedčivou vizualizáciou smrti a posmrtného života. Telo bez života uviazne na brehu rieky. V útrobách v rozklade sa stále skrýva duša, ktorá sa vydá na púť posmrtným svetom. Letným odľahčením je grécka snímka Heat wave režiséra Fokiona Xenosa. Dve deti na slnkom rozpálenej pláži objavia spôsob, ako všetkých schladiť. Krátky hravý film v stop motion animácii využíva kombinované techniky s použitím výrezov, plastelíny a tisícok meniteľných dielov.

„Fest Anča je medzinárodne rešpektovaným festivalom animovaného filmu, ktorý nám otvára cestu ku kvalitnému a zároveň aktuálnemu výberu animovaného filmu a tým nám umožňuje byť „in“ v tomto žánri aj na našej streamovacej platforme,“ hovorí Dorota Zacharová, projektová manažérka a kurátorka DAFilms.sk. „Animovaný film zďaleka nie je len tvorba pre deti, ako je často mylne vnímaný. Sme radi, že môžeme s pomocou tohto jedinečného festivalu obohatiť ponuku v našom katalógu a zlepšiť tak prístup divákov k tomuto žánru.“

Filmy programového špeciálu Fest Anča môžu diváci vidieť na portáli DAFilms.sk od 21.júna do 4. júla 2021 v rámci predplatného alebo s možnosťou zakúpenia streamu jednotlivých filmov. Portál DAFilms.sk, ktorý odštartoval svoju činnosť na začiatku roka 2020, je našou najväčšou streamovacou službou s prioritne lokálnym - slovenským a českým obsahom a momentálne ponúka online okolo 700 titulov rôznych žánrov.

Tohoročný Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa uskutoční od 1. do 4. júla v podobe online festivalu s možnosťou streamovať filmy až do nedele 11. júla. V limitovanom počte divákov prebehne Fest Anča aj naživo už tradične v priestoroch žilinskej Synagógy a Stanice. Jedná sa o jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka s cieľom prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru.