01.11.2023
blog
November v Bratislave = Mesiac Fotografie
Mesiac fotografie je historicky najstarším a najväčším, a jediným kurátorsky koncipovaným festivalom fotografie a vizuálneho umenia na Slovensku. Festival sa tradične zameriava na svetové fotografické dianie, súčasnú fotografiu v stredo- východoeurópskom priestore ako aj na fotografickú tvorbu na Slovensku.

Festival Mesiac Fotografie bude v rámci kultúrnych podujatí dominovať mesiacu november už po tridsiaty tretí krát.

V pripravovanom 33. ročníku Mesiaca fotografie sme sa rozhodli obrátiť pohľad na dianie u nás, na to, čo sa dialo v Československu pred rozdelením, a kde sa nachádzame tridsať rokov po rozpade unitárneho štátu. Preto sme zaradili do programu rekonštrukciu výstavy Hra na štvrtého (Michal Pacina, Rudo Prekop, Tono Stano) z roku 1986, ale aj expozíciu z fondov Štátnej bezpečnosti a jej sledovania Milana Lasicu, Júliusa Satinského alebo Dominika Tatarku.

O súčasnej podobe českej a slovenskej fotografie podajú správu diela od autorov ako Peter Župník, Jana Šturdíková, Miro Nôta, Boris Németh, Lena Jakubčáková; smerovanie nastupujúcej generácie predstaví kolektívna výstava Inside k 33. výročiu založenia Inštitútu tvorivej fotografie v Opave.

V uplynulých ročníkoch Mesiaca fotografie sme pre naše publikum objavovali osobnosti v blokoch o fotografii Latinskej Ameriky, Škandinávie, Afriky či východnej Európy, vtomto roku sme sa presunuli do Ázie. V časti Na východ od raja ponúkame unikátnu šancu zoznámiť sa s tým, čo sa dnes deje v Iráne alebo v Afganistane – vďaka tvorbe Maryam Firuzi, Gohar Dashti, Fatimah Hossaini, ale aj Jiřího Turka. Autorky prinášajú sugestívne svedectvo o tom, ako sa najmä ženám ťažko žije v exotických, mimoriadne uzavretých kultúrach, ktoré ovláda cenzúra, násilie a patriarchálny životný štýl.

V bloku, ktorý prekračuje regionálne geografické hranice, bude patriť dôležité miesto dvom výstavám – súčasnej svetovej novinárskej fotografii Global Photography Peace Award a špecifickému projektu prezentovanému vo verejnom priestore, ktorý popularizuje výnimočný európsky vedecký projekt CERN. Surrealistická fotografia Gilberta Garcina z Marseille ponúkne slovenskému divákovi šancu sledovať dialóg 90. rokov s modernou 30. rokov.

Najväčší priestor 33. ročník Mesiaca fotografie venuje výstave kanadského speváka Bryana Adamsa, osobnosti, ktorej fotografická tvorba je od 90. rokov organickou súčasťou časopisov ako Harper’s Bazaar, Vogue, Interview, Zoo. Jeho séria Exposed, ktorú predstaví v Bratislave, zahŕňa portréty osobností ako Kate Moss, Amy Winehouse, britská kráľovná Alžbeta, Mick Jagger, Pink, Pamela Anderson atď.

Dúfame, že v množstve výstav a sprievodných podujatí (diskusie, workshopy, filmového projekcie) si každý nájde niečo, čo ho zaujme, obohatí aj poznaním, aj krásou.

Václav Macek
riaditeľ
Mesiac fotografie Bratislava


Cieľom festivalu je sprístupniť fotografické umenie čo najširšej verejnosti. Preto viaceré výstavy budú prístupné návštevníkom zadarmo. Zvyšné inštalácie budú sprístupnené na základe permanentky v hodnote 15€, ktoré je možné zakúpiť elektronickou cestou v e-shope alebo osobne v Stredoeurópskom dome fotografie.

---

Festival Mesiac fotografie, založený v roku 1991, je najväčším a historicky najstarším domácim a medzinárodne známym festivalom a jediným kurátorsky koncipovaným festivalom fotografie a vizuálneho umenia na Slovensku. Festival každoročne predstavuje 30 individuálnych a/alebo kolektívnych výstav slovenských a zahraničných umelcov. Festival Mesiac fotografie organizuje občianske združenie FOTOFO / Stredoeurópsky dom fotografie.