26.09.2017
blog
Najväčšie vychytávky na Bielej noci

Tretí ročník bratislavskej Bielej noci, ktorá sa nad mesto znesie v sobotu 7. októbra, prinesie 65 unikátnych diel. Biela noc premení ulice Bratislavy na magickú nočnú prechádzku súčasným umením. Prinášame vám zopár tipov, čo si nenechať ujsť.

Tu nájdete zopár vychytávok, pozrite si však dôkladne celý program Bielej noci, aby vám nič neušlo. 

Funkčná sauna
Október je chladný? Nevadí. Stredná trieda má recept aj na neduhy počasia. V parku pred novou Cvernovkou bude mimozemský dymiaci a svietiaci objekt, ktorý zaručene zahreje nielen vašu predstavivosť, ale aj telo. Priesvitná rozhorúčená a funkčná sauna vám zaručene zdvihne náladu. Ba čo viac, po sprche z koruny stromov si posedíte v plachte pri ohni. Odporúča sa i následný presun do baru a na aferparty. Nezabudnite si plavky!

Kto: Stredná trieda
Kde: Nová Cvernovka, Račianska 78



Stretnutie s osudom
Veríte v osud? Potom všetko, čo sa má stať, sa raz stane, a nie je potrebné sa toho báť. Realita má odrazu inú príchuť, slobodnejšiu, no zroveň prepája minulosť s budúcnosťou. A kde inde by sme mohli tento efekt vidieť lepšie ako na stánku nášho vývoja, budove Slovenského prírodovedného múzea? Podľa organizátorov pôjde o zážitok tretieho druhu so skokmi v čase a v priestore. A aby sme nezabudli, do projekčného mappingu zahrá dramatická hudba multiinštrumentalistu Stroona. Kto nezažije, nepochopí.

Kto: Nano vjs
Kde: SNM prírodnovedné múzeum, Vajanského náb.2

Škrípanie do noci
Máte radi tradície, folklór, módu, alebo aspoň rozprávku o Šípovej Ruženke? V nej dal kráľ odstrániť zo svojej ríše všetky kolovrátky, na ktorých sa priadlo. Našťastie, u nás to nebolo, inak by sa prestali používať krosná, ktoré mal svojho času doma azda každý. Keď však budete prechádzať po Medennej ulici, dobre načúvajte. Do tichosti jednej miestnosti vás vlákajú škrípavé zvuky krosien, ktoré tvoria základný prvok improvizovanej skladby. Atmosféru strašidelnosti odľahčí samotná fashion dizajnérka, ktorú nájdete tkať vlastné výtvory v doprovode hudobníka Tomáša Prištiaka z Tante Elze. 

Kto: PUOJD, Michaela Bednárová
Kde: Bless x Nu Spirit, Medená 16



Izba národa
Prvý plnosortimentový obchodný dom na Slovensku postavený v 60-tych rokoch sa stane výkladnou skriňou národa. Ba čo viac, divák uvidí, čo sa skrýva za fasádou obloženou doskami zo spišského travertínu, na ktorej sa vynímajú kamenné hodiny so zvonkohrou. Nie je to náhoda, lebo autora zaujímalo presne to, ako Slováci vnímajú svoju identitu v dnešnej dobe. S krajanmi viedol množstvo rozhovorov na túto tému a vytvoril virtuálnu Izbu národa. Ak sa nebojíte, vstúpte!

Kto: Boris Vitázek
Kde: fasáda OD My Tesco, Kamenné nám. 1/A

Sám v klube 
Sám v nočnom klube. Pre niekoho nočná mora, pre iného splnený sen. Kultový priestor Dole sa oblečie do iného šatu a vystaví sa na obdiv vždy len jednému návštevníkovi. A ten uvidí detaily, ktoré jeho očiam zostávali dosiaľ skryté. Veru, tu sa nebude držať za ruky, lebo budete mať rande so svojím klubom. Milovníci nočného života a netradičných zážitkov majú program na bielonočný večer istý!

Kto: Peter Barényi
Kde: Klub Dole, Nám. SNP 30

Mega megafón
Počas Bielej noci bude dvojnásobne platiť: rozhlas = hlas ľudu. Ibaže, tentoraz to bude v obrátenom garde. Obrovský megafón umiestnený pred budovou umožní na chvíľu vymeniť zaužívané roly –  tento raz bude rozhlas počúvať zvyčajne načúvajúce publikum. Uvidíte farbu svojho hlasu, ktorým rozžiarite stupňové vrstvy „obrátenej pyramídy“. Ako inak, zafarbenie sa bude meniť podľa výšky a tónu hlasu každého, kto pristúpi k megafónu a nechá svoj hlas zvučať. Príďte si vyskúšať svoj rozHlas!

Kto: Ondrej Maksi, Jana Potiron
Kde: Rozhlas, Mýtna 1

Čo v sebe živíme?
Aké to je, sedieť za spoločným stolom? Rodinné raňajky a večere, nedeľný obed – stretávame sa tu ešte? Radi sa delíme o jedlo, no najradšej na sociálnych sieťach. Za jedným stolom sa odohráva komunikácia aj izolácia. Inštalácia Potrava nesúdi naše dnešné zvyky, len osvetľuje situáciu. S kým sa nad tanierom bavíte vy?

Kto: Braňo Bernár
Kde: Dunajská 18

Osobné voodoo
Pod mostom SNP to bude žiť! Na nástupišti autobusov ožijú virtuálne voodoo bábky a jedným zo šamanov môžete byť aj vy. Vyskúšajte si na chvíľu kúzelnú moc, nakreslite si vlastnú bábku a vypustite ju do bláznivého moderného sveta na divoký tanec v rytmoch technokultúry. Garantujeme, že tento kult bude cool.

Kto: Erik Bartoš
Kde: Most SNP