14.04.2013
blog
Motýľom nik nerozkáže – nová premiéra v MDPOH

Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava predstaví v apríli svoju ôsmu vlastnú divadelnú inscenáciu. Je ňou divadelné spracovanie knižnej predlohy Leonarda Gersheho – Motýľom nik nerozkáže.

Predstavenie Motýľom nik nerozkáže (Butterfly are free) malo svoj divadelný krst na slávnom Broadway v roku 1969. Hra bola vyhodnotená ako najlepšia americká hra roku (v divadle bola uvádzaná neuveriteľné tri sezóny a herci odohrali viac ako 1100 predstavení).

Skvelý námet sa čoskoro dočkal i filmového spracovania, v ktorom si v roku 1972 zahrala Goldie Hawn a film získal tri nominácie na Oscara.

Pod divadelné spracovanie Mestského divadla P. O. Hviezdoslava sa režisérsky podpísal Ľubo Paulovič, ktorý si v hre aj zahrá v alternácii s Alexandrom Bártom.

Hlavnými hrdinami príbehu je dvadsaťročný Don (Tomáš Grega), ktorý sa spoznáva so susedkou Jill (Mara Lukama). Tá po chvíli spolu s divákmi zisťuje, že Don je nevidomý. Avšak ten netrpí komplexmi, neľutuje sa. Naopak, nechýba mu zmysel pre humor a na svoj hendicap hľadí so sebairóniou.

Jill, na prvý pohľad ľahkovážna a jednoduchá dievčina, skrýva viacero tajomstiev, ktoré odhaľuje pri spoločných debatách v Donovom byte. Na scénu však prichádza Donova prehnane starostlivá matka (Gabika Dzuríková / Jana Valocká), ktorá chce svojho syna silou mocou ochrániť nielen pred osamostatnením sa, ale i pred Jill.

  • Čo si myslí práve Gabika Dzuríková o tejto jemnej komédii?

„Hra nás núti k zamyslieť sa nad spôsobom života a nad rodinnými vzťahmi handicapovaných. Taktiež vidíme, koľkokrát vzniknú humorné chvíle práve vďaka tomuto handicapu.“

  • A aká je hlavná ženská postava – Jill Turnerová z pohľadu Mary Lukamy?

„Jill predstavuje osobu, ktorá je živá, detinská, neposedná, do istej miery skúsená, inteligentná a empatická. To sú vlastnosti, ktoré možno charakterizujú aj mňa :) “

Predstavenie Motýľom nik nerozkáže bude mať premiéru 18. a 19. apríla o 19.00 hod. v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava.

Termíny plánovaných predstavení a možnosť priamo si kúpiť vstupenky nájdete tu