21.12.2020
blog
Kino Lumière pridalo projekcie v online projekte Kino doma, premietať bude aj na Silvestra

Kino Lumière počas aktuálneho lockdownu rozšírilo program svojej virtuálnej kinosály v Kine doma. Filmy uvádza denne okrem pondelka, trikrát do týždňa premieta pre deti a pripravený má aj program na posledný deň roka. Pripomenie si francúzsku komédiu Zažiť to znovu (2019) Nicolasa Bedosa a na svoje si prídu aj milovníci hororových filmov v pásme kraťasov pod názvom Stopy hrôzy. 

Komédia Zažiť to znovu sa stala miláčikom divákov vo virtuálnej kinosále. Pri otváraní projektu Kino Lumière doma, keď bola pri jej online projekcii obmedzená kapacita účasti na 300 užívateľských prístupov, film bol zo dňa na deň „vypredaný“. Táto divácky vďačná snímka, trochu romantická, trochu dramatická, no predovšetkým s láskavým prístupom k vlastným hrdinom, si získala srdcia divákov.
Rozpráva o Victorovi, ktorý sa vďaka agentúre Cestovatelia v čase rozhodol zopakovať si tie najkrajšie chvíle života, keď stretol svoju životnú lásku. Na túto originálnu komédiu s výborným hereckým obsadením a dialógmi bude divákom na Silvestra stačiť voľná vstupenka. 

Počas posledného dňa v roku Kino Lumière doma uvedie aj pásmo krátkych filmov Stopy hrôzy, ktoré nielen odvážnym divákom ukáže rôzne podoby hrôzy a strachu.
Na tejto netradičnej rozlúčke so starým rokom uvidia napríklad kultový film od Václava Švankmajera Světlonos (2005), odohrávajúci sa v labyrinte tajomného mesta. Keď sa na mesto znesie noc, hlavného hrdinu na ceste do stredu labyrintu čakajú tri nebezpečné skúšky. Vo filme Pavla Soukupa Lesapán (2015) sa v mysterióznej atmosfére napätia lesný hájnik konfrontuje s netvorom, čo sa nemusí skončiť rozprávkovo. Klaustrofobická snímka Ruchoth Raoth (2017) režiséra Emila Křižku sa už úspešne premietala na mnohých filmových festivaloch po celom svete a z Las Vegas si odniesla cenu za najlepší herecký výkon. Názov filmu v démonológii označuje duše mŕtvych, vo filme sa svojim démonom musí postaviť hlavný hrdina, ktorého výčitky uväznili v bludnom kruhu nevedomia. 

Program Kina Lumière doma počas lockdownu bude bohatý, prinesie aj obľúbené filmové hity od rešpektovaných tvorcov. K takým patrí napríklad Paterson (2016) Jima Jarmuscha o kráse vo všednosti a jednoduchosti života v hlavnej úlohe s Adamom Driverom. Alebo dráma Komorná (2016), ktorú o mladej slúžke tajomnej bohatej japonskej dedičky nakrútil Park Chan-wook.
Film s nečakaným zvratom v závere filmu je kórejskou interpretáciou románu Zlodejka od spisovateľky Sarah Waters. Do programu je zaradený aj životopisný dokument Maradona (2019) od oscarového režiséra Asifa Kapadiu o nedávno zosnulom legendárnom argentínskom futbalistovi. Strhujúci portrét jednej z najslávnejších kontroverzných osobností ilustruje viac než 500 záberov v Maradonovho súkromného archívu.

Po prvýkrát sa do virtuálnej kinosály Kina Lumière dostane aj spevák Miroslav Žbirka v dokumente Meky (2020) od českého režiséra Šimona Šafránka. Jeho film divákov sprevádza Žbirkovým životom od momentu, keď po prvýkrát zobral do ruky gitaru až dodnes. Je rozprávaním o úplnej oddanosti hudbe, o viere vo vlastnú cestu i o tom, ako s eleganciou prekonať veľké spoločenské revolúcie i životné zvraty.
Premietne sa aj najnovší film poľskej režisérky Agnieszky Holland, koprodukčná slovenská životopisná dráma Šarlatán (2020) o živote výnimočného muža Jana Mikoláška, obdareného zvláštnymi liečiteľskými schopnosťami.

Na svoje si prídu počas najbližších dní aj deti. Animovaný film Pračlovek (2018) známeho britského animátora Nicka Parka rozpráva príbeh z obdobia, keď sa po našej krajine prechádzali prehistorické zvieratá. Príbeh animovaného filmu Pieseň mora (2014) írskeho režiséra Tomma Moora zobrazuje svet keltských mýtov a hovorí o výnimočnej sile materskej a súrodeneckej lásky.
Dokument Putovanie so sobíkom (2018) o prvom roku života malého divokého soba, krehkého a zraniteľného, čeliaceho mnohým výzvam a nebezpečenstvám, nakrútil francúzsky dokumentarista Guillaume Maidatchevsky a do slovenského jazyka nahovoril herec Robo Roth. Do programu je zaradená aj digitálne reštaurovaná Cesta do praveku (1955) českého filmového mága Karla Zemana. Prelomové dielo v oblasti nielen českého, no i svetového trikového filmu prináša príbeh o putovaní štyroch chlapcov, ktorí nájdu skameneného trilobita. 

Pokračovať bude aj cyklus Príbehy umenia predstavujúci sériu dokumentárnych filmov o výtvarnom umení. Diváci uvidia výpravnú snímku o svetoznámom španielskom múzeu Prado – zbierka plná divov (2019) alebo sa so slávnym talianskym hercom Tonim Servillom v dokumente Ermitáž – sila umenia (2019) prejdú výstavnými sieňami jedného z najslávnejších a najnavštevovanejších múzeí na svete, situovanom v Petrohrade.
V januári cyklus doplnia filmy o svetoznámych maliaroch, o Tintorettovi, Carravagiovi, Gauguinovi či Vincentovi Van Goghovi. 

Po novom roku Kino Lumière doma ponúkne aj poľského nominanta na Oscara v kategórii najlepší zahraničný film Corpus Christi (2019) režiséra Jana Komasu i unikátnu digitálne reštaurovanú drámu Martina Hollého Noční jazdci (1981) zo zbierok Slovenského filmového ústavu.

Kino Lumière na Špitálskej ul. 4 v Bratislave je zatvorené od 19. decembra do odvolania. Virtuálna kinosála Kina Lumière uvádza filmy denne okrem pondelka, detský program je zaradený v stredy, soboty a nedele. Filmy sa hrajú ako live stream v presne určený deň a čas. Súčasťou každej projekcie je čet s divákmi, do ktorého sa môžu alebo nemusia zapojiť. 

Virtuálnu kinosálu Kina Lumière je možné sledovať len na území Slovenska. Projekt Kino doma vznikol ako reakcia na pandémiu ochorenia COVID-19, ako jediná možnosť kín zostať v kontakte so svojou komunitou. Vstupenky si diváci a diváčky môžu zakúpiť cez webovú stránku niektorého zo svojich obľúbených kín: Kino Lumière Bratislava, Kino Tatran Poprad, Kino Iskra Kežmarok, Kino Fontána Piešťany, Kino Úsmev Košice. Realizáciu projektu Kino doma finančne podporil Audiovizuálny fond. 

Program virtuálnej kinosály Kina Lumière doma

Viac informácií o projekte Kino Lumière doma

Virtuálna kinosála Kino Lumière doma

FB stránka Kina Lumière

Digitalizáciu, modernizáciu, marketing a uvádzanie filmov v Kine Lumière a virtuálnu kinosálu Kino Lumière doma finančne podporil Slovenský filmový ústav (SFÚ)
SFÚ je jediná štátna organizácia v oblasti audiovízie na Slovensku. Jej hlavné úlohy, činnosti a pôsobnosť definuje Zákon o audiovízii č. 40/2015 Z. z. Súčasťou SFÚ ako pamäťovej a fondovej inštitúcie je špecializovaný filmový archív. Tvoria ho jedinečné filmové a s filmom súvisiace archívne fondy a zbierky, ktoré sú základom audiovizuálneho dedičstva SR. Vybudované má aj moderné digitalizačné pracovisko.