23.11.2015
blog
Jeden svet 2015 – hostia, ktorých sa oplatí stretnúť

16. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet privíta viacero zaujímavých zahraničných hostí, režisérov, filmárov a odborníkov, ktorých stojí za to stretnúť. Či už pri premietaní ich filmov, alebo na niektorej z palety diskusií na rôzne aktuálne spoločenské témy.

            Práve jednu takú aktuálnu tému nám na festivale predstaví ruská dokumentaristka Máša Noviková. Táto oceňovaná režisérka, úspešná aj na najvýznamnejšom festivale nezávislých filmov Sundance v Spojených štátoch, na festivale uvedie jej najnovší film Cargo 200 o mŕtvych ruských vojakoch v nevyhlásenej vojne na Ukrajine. O vojakoch, o ktorých sa nehovorí. S režisérkou sa budú môcť diváci a novinári stretnúť na diskusii spojenej s predstavením tohto filmu, v pondelok 30.11. o 18:30 v kine Lumiére.

            Ďalšou inšpiratívnou hostkou je režisérka Nataša Dudinski. Táto dokumentaristka sa narodila v Košiciach, no už viac než dve desaťročia žije v Jeruzaleme. Vo svojej tvorbe sa venovala napríklad vojne v bývalej Juhoslávii, za čo získala  v Hollywoode ocenenie VH1 Honours. Na festivale osobne predstaví jej najnovší film Na sever, ktorý v slovenskej premiére zobrazuje osudy skupiny českých tínedžerov, ktorí ušli pred hrôzami 2. svetovej vojny do Dánska, ktoré sa ich nebálo prijať. S režisérkou sa budú môcť diváci a novinári stretnúť na diskusii spojenej s predstavením tohto filmu, v pondelok 30.11. o 19:30 v kine Mladosť.

            K aktuálnej téme utečeneckej krízy bude mať návštevníkom festivalu Jeden svet čo povedať aj Al-Hakam Shaar. Tento pôvodom Sýrčan momentálne pôsobí ako výskumník na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti, kde sa venuje Projektu Aleppo. Snaží sa zozbierať čo najviac informácií a dát, ktoré po ukončení sýrskeho konfliktu uľahčia rekonštrukciu jeho rodného mesta Aleppo a umožnia vyhnúť sa chybám, ktoré pri povojnových rekonštrukciách miest urobili v iných krajinách. Al-Hakam Shaara a ďalších hostí budete môcť stretnúť na diskusii s názvom Café Európa: Sýria – obyčajní ľudia na pozadí konfliktu, v nedeľu 29.11. o 16:30 v kine Lumiére.

            Spoločne v jednej diskusii vystúpia dvaja pôvodom ukrajinskí občania, ktorí však svoju krajinu opustili a dnes žijú v zahraničí – publicista a poradca prezidenta rádia Svobodná Európa Jefim Fištejn v Českej republike a Miša Kapustin, liberálny rabín pôvodom z Krymu, zas na Slovensku. V diskusii s názvom Putinove Rusko: domáca politická klíma a mocenské ambicie sa spolu s divákmi pozrú na neľahkú politickú situáciu v dnešnom Rusku. Jefima Fištejna a Mišu Kapustina budete môcť stretnúť na diskusii v piatok 27.11. o 19:00 v KC Dunaj.

            Na Ukrajine je dnes okrem mnohých iných otázok na programe dňa aj téma predĺženia životnosti jadrových elektrární, elektrární, ktoré sú už neraz dávno po zenite. A bežných ľudí sa nikto nič nepýta. Práve tejto téme sa venuje Iryna Holovko z Ukrajinského národného ekologického centra. Iryna Holovko verí, že vývoj v energetike môže mať priamy súvis s demokratizáciou Ukrajiny, preto pri svojej práci monitoruje využívanie európskych finančných zdrojov zameraných na energetiku a zisťuje, či naše peniaze nemajú pre tamojšiu demokraciu škodlivé dopady. Viac sa dozviete v diskusii s názvom Jadrová Ukrajina – o atómkach bez ľudí?, v piatok 27.11. o 18:00 v galérii v KC Dunaj.

Pozrite si kompletný program festivalu Jeden svet