31.10.2021
blog
Gorbačov. Raj - online predpremiéra a diskusia s režisérom
Od 2. do 3. novembra si môžete online na DAFilms.sk prehrať unikátny dokumentárny portrét Michaila Gorbačova, ktorý natočil ukrajinský režisér Vitalij Manskij. Manského snímka je aktuálnym, intímnym portrétom muža, ktorý svojimi rozhodnutiami zmenil svet.

DAFilms Naživo v spolupráci s distribútorom filmu Filmtopia prináša exkluzívnu diskusiu s režisérom Vitalijom Manským a producentom Filipom Remundom.

Živý stream diskusie z kina Edison prebehne v utorok 2. novembra od 20:45 a sledovať ho môžete na webe dafilms.sk/live.

Svoje otázky nám môžete posielať už teraz cez bit.ly/Slido_Manskij.

Gorbačov. Raj sa v bratislavských kinách premieta od 4. novembra, klik pre viac info + premietacie časy a miesta

Vitalij Manskij (1963, Lvov, Ukrajina) vyštudoval (VGIK), je autorom viac než tridsiatich filmov. Filmy Vitalija Manského boli uvedené na viac než päť sto medzinárodných filmových festivaloch, napr. v Cannes, Locarne, San Sebastiane, Rotterdame, Karlových Varoch, Berlíne, Amsterodame, Moskve, Oberhausene, San Franciscu, Nyone, Mníchove, Toronte, Montreale, Turíne, Krakove, Rio de Janeiru, Lisabone a na mnohých ďalších.

Obdržal viac než 100 ocenení na festivaloch vrátane dvoch cien za najlepší dokumentárny film na MFF v Karlových Varoch, Striebornú holubicu z DOK Leipzig, ceny za najlepšiu réžiu a zvláštnu cenu poroty na MFF  v Tallinne a Grand Prix na festivaloch vo Varšave,  Jihlave,  Štokholme, Trieste, Budapešti a ďalších.

Jeho film Svedkovia Putinovi (2018) bol nominovaný na cenu Európskej filmovej akadémie v kategórii najlepší dokumentárny film. Filmy Vitalija Manského uviedli popredné televízne stanice takmer všetkých európskych krajín a vysielané boli aj v Japonsku, Austrálii, Číne, Kanade a ďalších.

Vitalij Manskij je členom americkej Akadémie filmového umenia a vied (Oscar), ruskej filmovej akadémie „NIKA“, Ukrajinskej filmovej akadémie a ruskej televíznej akadémie „TEFI“. Je zakladateľom a prezidentom festivalu autorského dokumentárneho filmu Artdokfest, ktorý sa koná v lotyšskej Rige a tiež v Moskve.  

Od r. 2014 žije Vitalij Manskij v Lotyšsku. Mnohé ocenenia získali filmy, na ktorých sa podieľal ako producent -  Zvláštnu cenu poroty na festivale IDFA v r. 2006, Grand Prix na Cinéma du Réel, Striebornú holubicu na DOK Leipzig, a ďalšie.

Od r. 1996 sa venuje projektu, ktorého cieľom je vytvoriť obsiahly archív súkromných amatérskych filmov nakrútených v bývalom Sovietskom zväze od tridsiatych až po deväťdesiate roky. Tento, v Rusku unikátny archív amatérskych filmov vydáva jedinečné svedectvo o súkromnom živote sovietskej spoločnosti.