06.03.2015
blog
Frankofónia 2015 na Slovensku

Mesiac marec je už tradične venovaný frankofónii – francúzskemu jazyku a frankofónnej kultúre. Tento rok budú oslavy prebiehať od 6. marca do 14. apríla.

Keď hovoríme o frankofónii, hovoríme o 274 miliónoch francúzsky hovoriacich ľudí na 5 kontinentoch sveta, rovnako ako aj o organizácii - Medzinárodnej organizácii frankofónie, ktorú tvorí 80 krajín: 57 členských štátov a 23 pozorovateľských krajín vrátane Slovenska. Aj tento rok sa viaceré partnerské krajiny pridali k Francúzsku a spolu zorganizovali Mesiac frankofónie na Slovensku. Patrí k nim Maďarsko, Švajčiarsko, Kanada, Belgicko, Rumunsku a Bulharsko.

Tieto organizátorské krajiny v spolupráci s Francúzskou alianciou v Banskej Bystrici a Francúzskou alianciou v Košiciach pripravili na celom Slovensku bohatý program podujatí.

Vo viacerých slovenských mestách sa bude konať Týždeň francúzskeho filmu Crème de la crème II, súťaž vo frankofónnej piesni Spievam po francúzsky a koncert speváka Merlota.

Okrem týchto kľúčových podujatí Mesiaca frankofónie sa môžu diváci tešiť na podujatie – prekvapenie, ktoré sa bude konať na Hlavnom námestí v Bratislave 20. marca o 11:30, rovnako ako aj na rôzne filmové premietania v rámci frankofónneho filmového klubu, výstavy, divadlo, prednášky a konferencie, degustácie, trh a súťaže.

Mesiac frankofónie sľubuje bohatý kultúrny program. 

Na stiahnutie:
Program Bratislava
Program Banská Bystrica
Program Košice