27.06.2017
blog
Fínske filmové leto s Akim Kaurismäkim

Už túto jeseň príde v rámci najväčšej filmovej putovnej prehliadky Projekt 100 do kín novinka fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho Druhá strana nádeje. Ešte predtým ponúka organizátor tejto prehliadky, Asociácia slovenských filmových klubov, možnosť pripomenúť si staršie diela tohto významného režiséra. Prehliadka jeho šiestich filmových klasík prichádza pod názvom Fínske leto s Akim Kaurismäkim do slovenských kín od 29. júna.

Prichádzajúca novinka ponúka ideálnu príležitosť zaspomínať si aj na niektoré jeho stariše tituly. Asociácia slovenských filmových klubov prináša preto do kín kolekciu s názvom Fínske leto s Akim Kaurismäkim. Tá zahŕňa až šesť filmov.

Najstaršou z ponúkaných snímok je Zločin a trest (1983), ktorá sa voľne drží knižnej predlohy F.M.Dostojevskeho. Je príbehom mäsiara Antiiho, ktorý spácha – na prvý pohľad nepochopiteľnú – vraždu.

Druhým titulom sú Tiene v raji (1986). Milostný príbeh smetiara a pokladníčky je o malých radostiach a starostiach zamilovaných ľudí.

V kolekcii samozrejme nechýba ani film Leningradskí kovboji dobývajú Ameriku (1989). Sám Kaurismäki sa o nej vyjadril ako o „najhoršej snímke všetkých čias, keď nepočítame filmy Sylvestra Stalloneho.“ Napriek tomu (alebo možno práve preto) má však tento bizarný film o hudobnej skupine, ktorú sprevádza na ceste do USA aj nezvyčajný náklad v podobe zmrznutého basistu, svojich verných fanúšikov.

Počas fínskeho leta si budete môcť v kinách nájsť aj film Zmluva s vrahom (1990) o tom, že ak sa na vlastnú vraždu rozhodnete najať nájomného vraha a potom si to rozmyslíte, nie je to také jednoduché či Dievča zo zápalkárne (1990) - príbeh o dievčati, ktorej sklamanie v mužoch vedie k nevyhnutnej pomste.

Kolekciu uzatvára snímka Bohémsky život (1992) o troch umelcoch a ich predieraní sa životom, ktoré nabúra láska.  Napriek tomu, že pod kolekciu patrí týchto šesť filmov, majú dramaturgovia kín možnosť priradiť k nim ešte ďalšie zo snímok tohto skvelého režiséra.

Z titulov Akiho Kaurismäkiho sa v distribúcii ASFK ešte nachádzajú filmy Hamlet podniká (1987), Juha (1999), Muž bez minulosti (2002), Svetlá v súmraku (2006) a Le Havre (2011).  Do horúcich letných kín tak môže prísť poriadny severský vietor, ktorý divákov osvieži. Snímky tohto fínskeho filmára ponúkajú možnosť pripomenúť si na veľkom plátne jeho svojrázny štýl, povestný výrazný zmysel pre humor, lakonické dialógy či osamelých hrdinov zahalených do oblakov cigaretového dymu.