01.04.2022
blog
Filmy nominované na cenu Slnko v sieti sú online
Už o niekoľko dní sa uskutoční slávnostné udeľovanie národnej filmovej ceny Slnko v sieti a pri tejto príležitosti prichystala streamovacia spoločnosť DAFilms.sk v spolupráci so Slovenskou filmovou a televíznou akadémiou prehliadku nominovaných filmov online. Diváci tak môžu to najlepšie z filmovej tvorby rokov 2020 a 2021 vidieť na jednom mieste, dobehnúť tituly, ktoré v kinách premeškali či porovnať svoj výber s akademikmi.

„ Po dvoch pandemických rokoch sa opäť dočkáme udeľovania cien Slnko v sieti. Bude to bilancia filmovej tvorby, ktorá ukázala svoju životaschopnosť aj v sťažených produkčných a distribučných podmienkach. Tešíme sa, že sa nám podarilo zostaviť relevantnú kolekciu nominovaných filmov a priniesť ich divákom online na jednom mieste. O to viac, že kiná v období posledných dvoch rokov fungovali v obmedzenom režime a divák mal k filmom limitovaný prístup. Náš program tak poskytuje dobrú príležitosť nahliadnuť na uplynulé roky komplexne a vidieť mimoriadne silné tituly,“ hovorí projektová manažérka DAFilms.sk Dorota Zacharová.

Národné filmové ceny Slnko v sieti sú slovenskou obdobou amerického Oscara, Českého leva, či francúzskeho Cézara. Nominované filmy a umelci prešli výberom poroty filmových akademikov, ktorá počas slávnostného ceremoniálu 9. apríla 2022 vyhlási víťazov 15tich kategórií. Nominácie je tento rok možné vidieť online, a to na stránke dafilms.sk a na stránke slnkovsieti.sk, kde sú odteraz legálne dostupné. Diváci majú tiež možnosť hlasovať o divácku cenu na stránke slnkovsieti.sk do polnoci 3. apríla 2022. O divácku cenu súťaží 29 prihlásených titulov, pričom väčsinu z nich môžu diváci vidieť na spomínaných stránkach.  

Najočakávanejšia kategória Slnka v sieti – najlepší hraný film – stavia vedľa seba tri silné tituly. Film Cenzorka Petra Kerekesa sa odohráva v ženskej väznici ukrajinskej Odesy. Emočne silný príbeh matiek, ktoré sú inštitucionálne oddelené od svojich novonarodených detí, v kontexte vojny nadobúda nové, tragické rozmery. Film je uvedený v online premiére. Muž so zajačími ušami režiséra Martina Šulíka je metaforickým príbehom o starnúcom spisovateľovi, ktorý nadobudne schopnosť počuť myšlienky druhých, čo prevráti jeho život aj obraz o sebe samom hore nohami. Tretím súťažným titulom je čiernobiela snímka Ivana Ostrochovského Služobníci. Mrazivý príbeh sa odohráva v roku 1980 v bývalom Československu. Komunistický režim sa snaží držať cirkev pod kontrolou a kňazi stoja pred dilemou kolaborácie. Film sa vyznačuje vizuálne charizmatickou kamerou a minimalistickým spôsobom rozprávania.

V kategórii dokumentárnych filmov zabojujú o cenu Slnka v sieti tri filmy. Celovečerný debut režisérky Lucie Kašovej The Sailor sa v portréte starého námorníka pýta na cenu a hranice osobnej slobody. Režisér Jaro Vojtek vo filme Raj na zemi nasleduje svojho protagonistu – fotografa Andreja Bána - do epicentier krízových oblastí. Na pozadí ľudského nešťastia sa divákovi odhaľuje aj ťažoba vnútorného sveta známeho fotografa a reportéra. Láska pod kapotou dokumentaristu Mira Rema je príbehom päťdesiatnika Jaroslava, ktorý má v živote dve vášne - rýchle autá a školskú lásku Jitku. 

V online predpremiére čaká na divákov aj animácia Joanny Kozuch Bolo raz jedno more... Zmiznutie Aralského mora, ktoré je dôsledkom neuvážených ľudských rozhodnutí, od základov zmenilo život jedného uzbeckého mesta a jeho obyvateľov. Milým prekvapením je nominácia študentského filmu On the Hill dvojice Lukáš Ďurica a Juraj Mäsiar. Animačne náročná snímka Cez palubu! sa vracia k mytologickému príbehu o Noemovej arche v odlišnej verzii, než ako ju poznáme. Stoja za ním autori Filip Pošivač a Barbora Valecká. 

Nominované tituly sú dostupné na streamovacej službe DAFilms.sk ako súčasť programového špeciálu Slnko v sieti 2022. Časť z nich je dostupná v rámci predplatného, všetky tituly je možné vidieť tiež vo forme jednotlivého plateného streamu. Diváci filmy nájdu aj priamo na stránke slnkovsieti.sk, kde sú dostupné výhradne ako jednotlivo platený stream. 

O DAFilms.sk

Portál DAFilms.sk vznikol pred dvoma rokmi a momentálne je našou najväčšou streamovacou službou s prioritne lokálnym - slovenským a českým obsahom. Vznikol ako regionálna pobočka medzinárodného portálu DAFilms.com a momentálne ponúka online okolo 800 titulov rôznych žánrov vrátane nedávno spusteného detského programu DAFilms Junior.

Zoznam titulov programového špeciálu Slnko v sieti 2022

Služobníci, r. Ivan Ostrochovský
Muž so zajačími ušami, r. Martin Šulík
Cenzorka, r. Peter Kerekes
Láska pod kapotou, r. Miro Remo
The Sailor, r. Lucia Kašová
Raj na zemi, r. Jaro Vojtek
Cez palubu!, r. Filip Pošivač, Barbora Valecká
On the Hill, r. Lukáš Ďurica, Juraj Mäsiar
Bolo raz jedno more, r. Joanna Kozuch
Čiary, r. Barbora Sliepková