31.08.2019
blog
Divadelná jeseň: premiéry, festivaly, hosťovačky...

V divadlách sa začína nová sezóna a ako je už zvykom, jesenné mesiace sú plné premiérových inscenácií, festivalov a atraktívnych hosťujúcich predstavení. V našom blogu vám prinášame prehľad zaujímavostí, ktoré by ste v bratislavských divadlách nemali zmeškať.

Ochotníci a experimenty v A4-ke

V A4 - priestore pre súčasnú kultúru sa 6. septembra začína trojdňový Festival Ochotníci. Prináša do Bratislavy už piaty rok to najlepšie, čo vzniklo v amatérskom divadle v ostatnej sezóne. Jeho program tvoria inscenácie, ktoré sa v súťažnom systéme prehliadok dostali na krajské a celoštátne súťaže alebo na vrcholnú prehliadku - Scénickú žatvu.

Do A4-ky v októbri zavíta hosťovať FreeSteps projekt, ktorý inicioval Wei-Chia vedúci skupiny Horse s cieľom preskúmať nové možnosti tanca. Hlavným predmetom jeho záujmu je ľudské telo. Toto predstavenie uvidíte 1.10.2019.

--------------------

Čo chystá SND

7. septembra sa v novej budove Slovenského národného divadla koná Deň otvorených dverí. SND oslavuje 100 rokov! Tak ako každý rok, aj tento pripravili pre svojich divákov bohatý program, autogramiády, dielne či výstavu kostýmov. 

Činohra SND počas jesenných mesiacov odpremiéruje súčasnú britskú komédiu Celé zle (9.11.2019), ktorá  prináša ironický pohľad na svet divadla, no zároveň je aj obrovskou poctou tomuto svetu. Výzvou bude pôvodna slovenská hra pre mládež o tom, čo nám je i nie je cudzie - Cudzô (11.10.2019). 

Balet SND pripravuje klasický baletný klenot Don Quijote (22.11.2019), kedy si pripomíname 150 rokov od prvého uvedenia tohto baletu.   

--------------------

Divadelné festivaly

28. ročník medzinárodného festivalu Divadelná Nitra prinesie od 27. septembra do 2. októbra šesť zahraničných a šesť slovenských inscenácií všetko pod témou Podoby slobody. Súčasťou sú aj výborné sprievodné akcie, prednášky a diskusie. 

Medzinárodný festival Bratislava v pohybe už 23. krát ponúka priaznivcom tanca široké spektrum súčasného tanca z celého sveta.  V tomto roku sa bude konať od 1.10.2019 do 25.10.2019.

XV. Festival Astorka 2019 od 20. do 25. októbra 2019 prináša umelecké zobrazenie súčasnosti i minulosti postsocialistických krajín, budeme sa zamýšľať nad ľudským konaním v časoch totality a po jej páde, nad smerovaním našich spoločností v novej demokracii od roku 1989.

Slnečný festival v Senci  je prehliadka bábkového divadla, divadla pre deti a pouličného divadla v zákutiach mesta pri Slnečných jazerách. To najlepšie z tvorby takéhoto druhu nájdete 6. a 7. septembra práve v Senci.

--------------------

Čo nezmeškať

FokLab sieťuje umelcov z rôznych oblastí umenia so zámerom iniciovať a podnietiť vzájomnú tvorivú autorskú spoluprác. nenechajte si ujsť reprízu nového hudobno-tanečného predstavenia JAzyk (15.9.2019), ktoré vzniklo v rámci umelecko-vzdelávacej platformy FolkLab (folklórne laboratórium) občianskeho združenia Dragúni.

Divadlo Aréna pozýva na inscenáciu Masaryk / Štefánik (29.9.2019), pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa v koprodukcii s Mestským divadlom Zlín.

V Novej Cvernovke sa odohrá premiéra slávnej hry Richard III. - hra nekonečne inscenovateľného Williama Shakespeara. Nemusíte sa však báť, naša inscenácia nekonečná nie je. Prídite sa pozrieť, čo to ten Rumun s deviatimi hercami a jedným dramaturgom vymysleli.

SĽUK pozýva na nové predstavenie k 70. výročiu založenia súboru. 12. septembra divákovi ponúknu pohľad na viaceré podoby hudobnej a tanečnej tvorby v SĽUK-u, ktoré formovali tradíciu a súčasnosť tohto umeleckého telesa.

Ak máte radi kabaret, muzikál a zábavu Red Cat Cabaret Club vám ponúka novú show Noc na Brodway. Louis Band a showensemble budú hrať svetoznáme muzikálové melódie. Dracula, My Fair Lady, West Side Story, Cats, Little Shop of Horrors, Grease, Cabaret, Chorusline, Evita, Mamma mia... Jednoducho, neodolateľný varietný koktail! Premiéra 28. september 2019

--------------------