13.12.2018
blog
Deň krátkeho filmu v Kine Lumière a v kine Mier Modra
Najkratší deň v roku oslávte krátkymi filmami!

21. december - najkratší deň v roku, je symbolicky vyhlásený za svetový deň krátkeho filmu. V tomto čase sa po celom svete organizujú prehliadky krátkometrážnej tvorby s cieľom predstaviť ju širokej verejnosti. Na Slovensku sa tretí rok v rade bude konať podujatie Deň krátkeho filmu, počas ktorého sa v jedenástich slovenských mestách uvedie výber slovenskej krátkej produkcie. 

Deň krátkeho filmu je medzinárodná iniciatíva, ktorá vznikla v roku 2011 vo Francúzsku (v origináli Le jour le plus Court). Na Slovensko sa v minulosti dostala vďaka Slovenskému filmovému ústavu a Filmovej a televíznej fakulte VŠMU. S ich podporou sa aj tento rok podarilo zostaviť dva kvalitné bloky reprezentujúce to najlepšie zo slovenskej krátkometrážnej tvorby.

„Teší nás, že vieme ponúknuť kinám a kultúrnym centrám krátke filmy, ktoré kvalitou a autorským spracovaním upútali aj na filmových festivaloch v zahraničí,“ hovorí Alexandra Gabrižová z občianskeho združenia Disco sailing, ktoré tento rok podujatie zastrešuje, a pokračuje: „Slovenskí filmári a filmárky sa stále vracajú ku kratšej filmovej tvorbe, ktorá je nielen menej finančne náročná, ale taktiež predstavuje pre autora  väčšiu slobodu.“ Jej kolegyňa Soňa Balážová dopĺňa: „V budúcnosti by sme radi zaradili do programu aj zahraničné filmy. V mnohých krajinách pristupujú ku krátkometrážnej tvorbe viac otvorene (aj autorsky, aj inštitucionálne), čo sa prejavuje na témach a ich spracovaní. Musíme však najskôr nájsť spôsob, ako prilákať na krátke filmy viac divákov. Aj preto premýšľame nad možnosťou zorganizovať akúsi letnú edíciu podujatia s názvom Noc krátkych filmov.“  

Prvý blok filmov s názvom „Všetko najlepšie“ prinesie divákom úspešné tituly, ktoré sa predstavili na medzinárodných filmových festivaloch v roku 2018. V pásme sa predstaví päť filmov. Otvára ho Hrejivá komédia o depresii, šialenstve a nesplnených snoch (2017) režiséra Michala Ďuriša, ktorá mala premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch, kde bola vybraná do prestížneho výberu Future Frames. Za ním nasleduje sugestívny animovaný príbeh o slobode Žltá (2017) režisérky Ivany Šebestovej či koprodukčný film Untravel (2018) srbského režisérskeho dua Ana Nedeljkovic a Nikola Majdak, jr., ktorý sa premiérovo predstavil na Berlinale a odvtedy vyhral viacero významných cien. Päticu uzatvára animovaná komédia SelFish (2017) magisterský film študenta Filmovej a televíznej Fakulty VŠMU Lukáša Figeľa a nežný dokumentárny portrét Učiteľka tanca (2017) študentky Akadémie umení v Banskej Bystrici Barbory Vaculovej.

Druhý blok „Všetko najlepšie pre deti“ je venovaný najmenším divákom. Predstaví päť sympatických detských hrdinov a ich bláznivé príbehy. Tiež ide o úspešné alebo divácky obľúbené filmy ako Chyťte ho! (2008) Borisa Šimu, Automatina (2016) Agáty Bolaňosovej, Sušienku? (2017) Petra Trandžíka, Aúúúna (2017) Liny Šukovej a film zo zbierok Národného filmového archívu Slovenského filmového ústavu Dita vo vzduchu (1970) od legendy slovenského animovaného filmu Viktora Kubala.

Tento rok sa podujatie koná v rozmedzí od 14. do 21. decembra v nasledovných kinách a kultúrnych centrách: Kino Akademik (Banská Štiavnica), Kino Kameň (Bardejov), Ži:va (Bánovce nad Bebravou), Kino Lumiére (Bratislava), Kino Úsmev (Košice), Diera do sveta (Liptovský Mikuláš), Kino Apollo (Lučenec), Kino Scéna (Martin), Kino Mier (Modra), Kino Považan (Nové Mesto nad Váhom) a Kino Tatran (Poprad).

Viac o udalosti