06.09.2023
blog
Cestovanie v čase? Na Golden Age Festivale zaručené!
V septembri sa Bratislava už po deviaty raz pomyselne premiestni v čase o 100 rokov do minulosti. Do atmosféry medzivojnového života 20. až 40. rokov minulého storočia, kedy aj Bratislavou zneli hotjazz a swing, sa presunieme v sobotu 23. septembra. Vo Veľkom koncertom štúdiu Slovenského rozhlasu sa uskutoční 9. ročník medzinárodného festivalu autentického tradičného jazzu a swingu Golden Age Festival.

V období tzv. zlatej éry jazzu („Golden Age“ rokov 1920-1950) znel ulicami miest a nočných klubov ragtime, hot-jazz, dixieland, swing či boogie-woogie. A práve tieto žánre budú znieť v interpretácii dvoch svetovo uznávaných hudobných zoskupení.

Pozvanie od organizátora a nášho najlepšieho swingového orchestra Fats Jazz Bandu tento rok prijal špičkový medzinárodný orchester Roaring Cats, a jedna z najžiadanejších tanečníc dobových tancov Helena Kanini Kiiru.

Po dvoch samostatných koncertoch bude nasledovať už tradičná improvizovaná jamsession všetkých účinkujúcich, ktorá sa teší veľkej obľube poslucháčov, ale aj samotných hudobníkov.

Golden Age Festival je jediný festival na Slovensku, ktorý sa zameriava na autentickú interpretáciu hudby z počiatkov vzniku jazzu. Zoskupenia, ktoré organizátori na festival pozývajú, sú vyberané s veľkými nárokmi na kvalitu a dobovú historickú korektnosť.

Riaditeľ festivalu a líder Fats Jazz Bandu Ladislav Fančovič o deviatom ročníku festivalu povedal: Je pre nás nesmiernou cťou, že môžeme tento rok privítať orchester Roaring Cats, ktorý má síce sídlo v Amsterdame, ale je zložený z hudobníkov zo šiestich krajín – z Talianska, Holandska, Nemecka, zo Španielska, Srbska a z Izraela. Tento orchester sme videli účinkovať na jednom festivale v Taliansku a je to taká dávka energie a autentickej starojazzovej smršte, akú sme dlho nevideli.

Nám, ako hostiteľskému orchestru, je ich repertoár veľmi blízky, pretože pracujú podobne ako my – prepisujú pôvodné staré nahrávky do nôt a za vzory majú rovnakých jazzových velikánov – Fatsa Wallera, Duka Ellingtona, Tommyho Dorseyho či Lestera Younga. Spevák a líder Roaring Cats, Sam Ghezzi, je priam prevtelením jedného z najlepších spevákov swingovej éry Caba Callowaya. V kombinácii s neuveriteľnou tanečnicou Helenou Kanini Kiiru z Chorvátska, ktorá je aktuálne európskou špičkou medzi tanečníkmi dobových swingových tancov, budú zážitkom, na ktorý bude Bratislava ešte dlho spomínať.

Druhým účinkujúcim bude už tradične hostiteľský orchester Fats Jazz Band pod vedením klavírneho virtuóza a saxofonistu Ladislava Fančoviča.

Fats Jazz Band sa môže pýšiť účinkovaním na Filmovom festivale v Cannes, pozvaniami na najväčšie zahraničné festivaly tradičného jazzu [napr. Riverboat Jazz Festival (DK), Medzinárodný dixielandový festival Drážďany (DE), Jazz Fair Čakovec (HR), Bohém Ragtime & Jazz Festival (HU) a i.], hrali na takmer všetkých domácich jazzových festivaloch a aj na mnohých tanečných festivaloch, najmä v zahraničí.

Na svojom konte má orchester 8 albumov, hudbu do filmov a seriálov a dvakrát účinkoval v programe RTVS Slovensko Advent. Ich albumy oceňujú zahraniční kritici i hudobní žurnalisti. Na festivale odohrá orchester najnovšie skladby zo svojho repertoáru – americké, nemecké, české a slovenské swingovky, ktoré tento rok vyjdú aj na novom CD.

Sme nesmierne radi, že má festival opäť line-up vystavaný z dokonale dobovo autentických orchestrov a ďalej tak môžeme prinášať túto hudbu na Slovensko v  podobe, v akej to je výnimočné aj v celosvetovom meradle. dodal Fančovič.


Program:

19:00 Fats Jazz Band (SK)

20:45 Roaring cats feat Helena Kanini Kiiru 

Na záver skvelá improvizovaná jam session všetkých účinkujúcich

Event na Citylife.sk

Vstupné 20€




Dátum: 23. septembra
Miesto konania: Slovenský rozhlas, Veľké koncertné štúdio, Bratislava
Začiatok koncertu: o 19:00 hod. 

Partneri: 
Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia, Bratislavský samosprávny kraj s finančným príspevkom Hudobného fondu.
Partneri podujatia: RTVS, Hotel Saffron.
Mediálni partneri: Rádio Devín, Citylife, Big Media, Hudobný život, Citylife.sk, Mojakuktura.sk, Musicpress.sk, Hlavné mesto SR Bratislava, inBA, jazz.sk.