06.07.2017
blog
13. ročník festivalu Viva Musica sa začal!

Začal sa očakávaný festival klasickej hudby Viva Musica! Magická „trinástka“ by mohla pre tohtoročný festival znamenať doposiaľ najvydarenejší ročník, minimálne čo sa množstva koncertov týka. Do 26. augusta bude hudba znieť v sálach Slovenského národného divadla, v Starej tržnici, vo Veľkom evanjelickom kostole, v Redute, v Sade Janka Kráľa, v mestách Bratislavského samosprávneho kraja i v uliciach hlavného mesta. Celkom 142 koncertov bude počas leta bezplatných.



13. ročník festivalu odštartoval vypredaným gala koncertom Viva Balet!, ktorý v piatok 30. júna 2017 v Novej budove Slovenského národného divadla otvoril pomyselné brány festivalu. Celý nasledujúci víkend sa môžu fanúšikovia dobrej hudby opäť tešiť na ďalšiu hudobnú nádielku.

V piatok, 7. júla
vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave vystúpi najslávnejší a cappella súbor z Veľkej Británie – The King’s Singers. Dvojnásobní držitelia Grammy, celosvetovo uznávaní najmä pre svoju virtuozitu, nezameniteľný šarm a energiu plnú životného optimizmu prídu do Bratislavy po prvýkrát. The King’s Singers sú synonymom toho najlepšieho v žánri a cappella. Pravidelne koncertujú po celom svete, predstavili sa v Royal Concertgebouw v Amsterdame, v koncertnej sále Berlínskej filharmónie, v Royal Albert Hall v Londýne, vo Finlandia Hall v Helsinkiách, v Shanghai Oriental Art Center, v Sydney Opera House, vo Washington National Cathedral, v newyorskej Carnegie Hall, v Teatro La Fenice v Benátkach, v Teatro Real v Madride či v National Centre for the Performing Arts v Pekingu. Iniciovali vznik viac ako dvesto diel vrátane skladieb významných súčasných svetových skladateľov, pričom ich repertoár zahŕňa tiež a cappella úpravy jazzových štandardov a populárnych piesní.

----------

V sobotu, 8. júla
sa uskutoční v poradí druhá séria letných koncertov v rámci cyklu Hudba v sade (všade). Aj tento rok prichádzajú do Sadu Janka Kráľa obľúbené komorné open-air koncerty s voľným vstupom. O program prvého víkendu sa postarali Bakura Ensemble (Taliansko), Bratislavský chlapčenský zbor, Bogacz Trio a Dávid Bílek (gitara) & Jozef Piták (akordeón). Najbližšiu júlovú sobotu je pre návštevníkov pripravený workshop s Borisom Čellárom a jeho WoodPackom, originálnym rytmicko–melodickým hudobným nástrojom vyrobeným z vysokorezonančného kvalitného dreva, ktorý vďaka vibrácii dreva vytvára jedinečný drevený tón podobný zvuku marimby či xylofónu. Na ostatných troch „prírodných pódiách“ sa predstavia legendárne Moyzesovo kvarteto, husľový virtuóz Milan Paľa s klaviristom Ladislavom Fančovičom a Eastwick Trio v zložení Kristína Pláňavská (hoboj), Martina Kamenská-Lišková (klarinet) a Nikola Ovčarovičová (fagot). V prípade nepriaznivého počasia sa koncerty uskutočnia na lodi RIVA Bar & Bistro na Rázusovom nábreží.

-----------

V nedeľu, 9. júla
sa o 16:00 vo Farskom kostole sv. Jána Krstiteľa v Kráľovej pri Senci uskutoční v poradí už druhý koncert tohtoročných víťazov Súťaží študentov konzervatórií Slovenskej republiky a laureátov ocenenia Viva Musica! festival Grand Prix. Na koncerte sa predstavia najlepší konzervatoristi z celého Slovenska: mezzosopranistka Andrea Pietrová, talentované huslistky Emma Tarkayová a Andrea Astrabová, akordeonista Jozef Piták a komorné zoskupenie Trio Sensazione v zložení Klára Jasenčáková (flauta), Albín Blaho (klarinet) a Radka Kováčová (klavír). Cena Viva Musica! festival Grand Prix je od roku 2016 udeľovaná talentovaným študentom slovenských konzervatórií a ponúka okrem iného možnosť odohrať sériu honorovaných koncertov vo vybraných mestách Bratislavského samosprávneho kraja v rámci rovnomenného letného koncertného cyklu.

----------

7 – 9. júla – koncerty Viva Ulica!
Nový projekt Viva Musica! festivalu a jeho dlhoročného generálneho partnera Slovenskej sporiteľne – dostať kvalitnú hudbu do ulíc medzi ľudí – sa napĺňa už tretí víkend. Jeho cieľom je zmeniť zažité negatívne vnímanie pouličnej hudby v hlavnom meste, pozdvihnúť jej úroveň a dokázať, že aj Bratislava sa môže rovnať veľkým kultúrnym metropolám. Z množstva prihlásených záujemcov vybrala odborná porota v zložení Matej Drlička (riaditeľ Viva Musica! festivalu), Ľubica Čekovská (hudobná skladateľka a klaviristka) a Braňo Kostka (dirigent, aranžér a zakladateľ a cappella zoskupenia Fragile) desiatku najlepších, ktorí získali oficiálne miesto na vlastné koncerty v uliciach hlavného mesta počas celého leta. Finalistov projektu Viva Ulica! budete môcť stretnúť napríklad pod Michalskou bránou, pri populárnom Čumilovi či na promenáde nákupného centra Eurovea.

 

-----------------

Viva Musica! festival a projekty Viva Musica! festival Grand Prix a Hudba v sade (všade) z verejných zdrojov podporuje Fond na podporu umenia.

Viva Musica! na Facebooku
Hlavná stránka
Hlavná stránka Viva Ulica!