14.05.2020
blog
Pohoda deň_FM
Ultrazvuk, Čavalenky, Luvver, Isama Zing, Blanch a Fvck Kvlt vystúpia už tento piatok 15. mája v rámci Pohoda Dňa_FM. Okrem koncertov zástupcovia festivalu zverejnia ďalšie opätovne potvrdené mená presunutého 24. ročníka Pohody či víťazov Pohoda Visual Art Contest a prezradia aj prvé informácie o festivale Pohoda in the Air.

Slovensko-maďarská kapela Drť uvedie svoj debutový album a zverejní prvý klip a súčasťou programu bude aj vyhlásenie súťaže Báseň 2020. Režisérka Luica Kašová porozpráva o dokumente Orchester z krajiny ticha z produkcie Pohody o prvom afganskom ženskom orchestre Zohra a zástupcovia festivalu predstavia novú ekologickú iniciatívu najzelenších európskych festivalov Green European Experience.

O súčasnej situácií porozprávajú popoludní epidemiologičky a podvečer v šou Baláž & Hubinák budú na tému Kultúra v (ne)čase korony debatovať ľudia zo zákulisia kultúry. 

Vec a Tono S – dvaja majstri svojho remesla dali hlavy a slohy dokopy, aby pre fanúšikov hip-hopu pripravili kvalitné tracky plné slovných hračiek a svojského humoru. Ultrazvuk ponúka precíznu defektoskopiu našej spoločnosti, na akú sme u oboch pánov zvyknutí. Minulý rok vydali rovnomenný album, na ktorom nájdete piesne ako svieži letný hit Teleport, ďakovnú spomienku na 17. november ’89 s názvom Tváre slobody i netradičný pseudovianočný počin Čo urobíš?. Album zvíťazil v kategórii debut roka na aktuálnych „Rádiohlavách“.

Na Pohoda Dni_FM vystúpi aj raper Rudo Danihel z česko-slovenského pohraničia známy ako Čavalenky. Je to zjav, ktorému veríte každé slovo, nemusí sa na nič hrať, všetko je položené na reálnych základoch – k tomu originálny prejav, skvelý flow a výborné podklady. Spolovice rómsky umelec rapuje po záhorácky pričom hovorí o drsnom živote na ulici, rasizme, gamblingu, hazarde, drogách, zadlženosti a následných exekúciách.

Nitrianska postindie kapela Luvver v piesňach strieda snovú až melancholickú atmosféru s povznášajúcimi harmonickými zvukovými plochami. To sa prelína four-to-the-floor rytmikou a silnými melódiami vokálov. Na Radio_Head Awards 2018 boli nominovaní v kategórii nováčik roka a odniesli si ocenenie Nadácie Advance Investments (grant určený na hudobnú produkciu). 

Isama Zing podľa vlastných slov dekonštruuje kompozíciu tanečných štýlov undergroundových subkultúr, ktoré penetrujú scény hlavných miest, definované nezávislými labelmi, cloudovými servermi a súčasným umením. Tento projekt Jonatána Pastirčáka je odrazom rôznorodosti vzájomne prepojených žánrov súčasnej elektroniky, kolekcia každodenných motívov, ktorá sa organicky rozdeľuje a znovu spája do inteligentného tanečného celku.. 

Fvck Kvlt je nový rapový projekt speváka kapely The Wilderness Denisa Banga. Koncom minulého roka vydal debut Kvlt Teachings, o ktorom Renat Khallo pre hudba.sk napísal: „Denisov trapový debut s názvom Kvlt Teachings znie ako facka celej naleštenej, čistučkej a voňavučkej scéne. Temné, dekadentné a miestami emo nálady na albume vás prevedú mapou jeho chodníčkov, pomedzi ošarpané budovy, stromy v parku a bary slovenského Ríma. Zavedú vás medzi jeho kamošov a ich naoko pokazené životy s ambíciou pohnúť to niekam. Je jedno či vzad, vpred, doprava, doľava. Proste niekam...“

Štvorica Blanch je vedená speváčkou, skladateľkou a gitaristkou Biancou. Minulý rok si z Radio_Head Awards odniesli spoločne s kapelou Luvver ocenenie Nadácie Advance Investments (grant určený na hudobnú produkciu). Grant zjavne využili dobre, nakoľko ich prvotina Delusion bola nominovaná v kategórii debut roka na tohtoročných Rádiohlavách. Album je zbierkou nekonvenčných kompozícií a nápaditých indie-folkových zvukov.

Tradičná warm-up akcia festivalu Pohoda bude tentokrát bez návštevníkov, no veríme, že si ju užijete v živom vysielaní Rádia_FM.